Устройство може да поддържа мозъка жив с часове, без да е свързан с тялото

  • 22 ноември 2023 11:26

  • 1582
  • 1
Устройство може да поддържа мозъка жив с часове, без да е свързан с тялото
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Изследователи от Тексас са разработили метод за поддържане на мозъка жив и функциониращ в продължение на няколко часа, без да е свързан с тялото.

Екипът, ръководен от Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас, взе две прасета и прекъсна връзките между главите и телата им. Учените закачат мозъците към устройство, което те наричат екстракорпорален пулсатилен контрол на кръвообращението (EPCC), което описват подробно в статия, публикувана в списание Scientific Reports, цитирано от dir.bg.

Машината поддържа изпомпването на кръвта през мозъка, имитирайки естествения поток, когато е свързана с останалата част от тялото.

Еволюцията е настроила човешките мозъци да работят като суперкомпютри

Оригиналната цел на учените била да проектират по-добър кардиопулмонален байпас, процес, при който машини поемат функциите на сърцето и белите дробове по време на операция.

"Този нов метод дава възможност за изследване, което се фокусира върху мозъка, независим от тялото, което ни позволява да отговорим на физиологични въпроси по начин, който никога не е бил правен", каза професорът по медицина от UT Southwestern и водещият изследовател на изследването Хуан Паскуал.

Машината, която поддържа мозъците живи без тяло е сложна система от тръби и помпа, контролирана от софтуер, предназначен да възпроизвежда естествения кръвен поток в мозъка. Благодарение на нея мозъците функционирали без негативни изменения в дейността си в продължение на 5 часа.

След 10 години: Завършиха проекта за пресъздаване на човешкия мозък в компютър

По отношение на бъдещи приложения, изследователският екип е заинтригуван, че новият процес изпомпва кръв като човешкото сърце, за разлика от съществуващите устройства за кардиопулмонален байпас, които изпращат кръв през тялото в непрекъснат поток. Наличието на кардиопулмонален байпас, който работи повече като човешкото сърце, би избегнало усложненията от съществуващите устройства за байпас, спекулира изследователският екип. Възможно е в бъдеще пробивът да помогне и за първата трансплантация на мозък.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1582 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.22 | 11:29

1
Това е пробив!

Добави коментар

Водещи новини