България и Япония започват съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект

  • 10 ноември 2023 12:34

  • 1052
  • 4
България и Япония започват съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект
© МОН

България и Япония започват съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект. Това става по силата на подписан меморандум за партньорство между института към Софийския университет INSAIT и най-голямата изследователска институция в японската държава RIKEN. Подписването се случи в София при специална визита на един от най-изтъкнатите учени в тази сфера и директор на научната организация - проф. Масахи Сугияма от Токийския университет, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Постигнатото споразумение е поредно признание към българския институт INSAIT и резултатите, които постига в областта на изкуствения интелект. Това увеличава интереса към него и дори водещите научни институции в света, какъвто е RIKEN, имат интерес от партньорство и работа по съвместни проекти.

Това е и първо споразумение между България и Япония в сферата на изкуствения интелект. То предвижда както съвместна работа по конкретни проекти, така и общи изследователски, и докторантски програми. Меморандумът ще обхване основни области на изкуствения интелект, като роботика, машинно обучение, компютърно зрение и други.

В 8-ми и 10-ти клас ще се учи програмиране и изкуствен интелект

Двете научни институции организираха и съвместен уъркшоп в INSAIT в София, в който участват млади учени и изследователи от България и Япония в сферата на изкуствения интелект.

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology) - INSAIT, беше официално открит на 11 април 2022 г. в София. INSAIT е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории, ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения, обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1052 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
изкуствен интелект

2023.11.14 | 18:08

4
.......България и Япония започват съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект...... И нашата роля ще е да викаме - въх, колко са интелигентни японците.

2023.11.10 | 14:01

3
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

2023.11.10 | 12:52

1
селски нужник, но в голем бюджет

2023.11.10 | 13:34

2
Следене ши терор над населението ще рада яко в ЕС и САЩ. Това е целта на тия инвестшции всичко да е дигитално

Добави коментар

Водещи новини