В 8-ми и 10-ти клас ще се учи програмиране и изкуствен интелект

  • 08 ноември 2023 15:41

  • 1851
  • 4
В 8-ми и 10-ти клас ще се учи програмиране и изкуствен интелект
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Повече практически задачи ще има по компютърно моделиране, което се изучава в начален етап, и по информационни технологии - за гимназистите. Това е заложено в проектите за актуализирани учебни програми, които са публикувани на сайта на Министерство на образованието и науката.

Повечето часове по компютърно моделиране за 3. и 4. клас ще се организират под формата на комбиниран урок, в който учениците получават нови знания и изпълняват и практически задачи. В проекта на нова актуализираната учебна програма за 3. клас е поставен акцент върху управлението на потребителски профил и умението на учениците да споделят готови проекти в онлайн среда за визуално блоково програмиране. В област на компетентност “Информация” приоритетно са заложени умения, свързани със запазване на информацията в дигиталните устройства във вид на файлове, които може да се съхраняват в папки. Премахната е като очаквана компетентност „описване на познати геометрични фигури“.

В актуализираната учебна програма за 4. клас темите запазват същите основни области на компетентности и цели за учениците, като ще се разглеждат въпроси, свързани с информация, дигитална идентичност, работа във визуална среда, управление на програмируеми устройства и създаване на образователни игри. Отпадат понятията „данни“ и „мерни единици“ за измерване на информацията, които по принцип са заложени в учебните програми по предмета „Компютърно моделиране и информационни технологии“ в прогимназиален етап и е по-удачно да се разглеждат в 5. или 6. клас.

Възходът на AI и недостиг на професионалисти: кои са тенденциите в киберсигурността за 2024 г.?

По информационни технологии в 8. и 10. клас е добавена нова тема „Програмиране и изкуствен интелект“ с включени различни дейности, съобразно етапа от обучение на учениците. За 8. клас те са свързани с изграждане на умения за създаване на заявка за търсене при взаимодействие с "умни" агенти, създаване на програмни инструкции на скриптов език, решаване на ясни и добре дефинирани задачи и прилагане на програмни инструкции на скриптов език, решаване на нови, но аналогични и сходни с решавани преди това задачи.

Дейностите за десетокласниците включват откриване на зависимости в набор от данни с помощта на вградени функции (min, max, sum, average и други), задаване на заявки към средства с изкуствен интелект, работа със сензори в дигиталните устройства и приложения, които генерират големи количества данни, които се използват за трениране на системи с изкуствен интелект.

В 8. клас отпадат дейности, свързани с инсталирането на драйвери на конкретно устройство, познания за графични файлови формати за публикуване в интернет и др. В 10. клас отпадат дублирани дейности с тези на деветокласниците, като например работа с формуляри и циркулярни писма. 

Компетентностите, заложени в учебните програми, отразяват изискванията на Европейската рамка за дигитални компетентности DigComp 2.2, като всичките 5 области на компетентност се покриват напълно от тях.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1851 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.11.08 | 23:26

4
ахахаха, да учат електронни игри и анални умения, това е то бъдещето
Чобан ефенди

2023.11.08 | 19:20

3
уй ша учат неграмотните олигофрени

2023.11.08 | 18:43

2
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/medik

2023.11.08 | 16:28

1
новите дигитални идиоти ще оправят България хахаха

Добави коментар

Водещи новини