Д-р Никола Константинов: Изкуственият интелект няма как напълно да замени човека

  • 08 ноември 2023 12:52

  • 17869
  • 2
Д-р Никола Константинов: Изкуственият интелект няма как напълно да замени човека
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изкуственият интелект е специфична технология и тя никога няма да е точно като човек, заяви пред БНР д-р Никола Константинов – изследовател, преподавател в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. 

"Генеративният изкуствен интелект бързо навлиза в ежедневието ни. Той е способен да генерира изображения и текст в огромни мащаби и да го прави така, че изображенията и текстът да наподобяват истински. Това има огромно отражение върху света около нас, в журналистиката също. Излизат доста рискове, които са най-различни. Бих казал, че са 3 основни вида. Първият - доколкото той все пак е несъвършен и потенциално може да прави грешки. Вторият вид рискове са свързани с приложението на изкуствения интелект, т.е. възможно ли е определени хора да го използват за лоши цели. Третият вид риск е рискът, че обществото може да възприеме грешно изкуствения интелект, т.е. може да го възприеме или като прекалено опасен, или може да му се предовери, очаквайки че той може да е като човек", коментира той. 

Учените предупреждават за опасност: Изкуственият интелект ще създаде капан за ума на хората

Изкуственият интелект е софтуер и той може да улесни нашата работа, но няма как да замести напълно човека, категоричен бе д-р Константинов в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Според него няма опасност да отпадне напълно никоя професия. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
17869 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хаха

2023.11.08 | 14:37

2
Проклети да сте всички долни кекемяни незабавна оставка
Анонимен

2023.11.08 | 13:41

1
споко @Андреа ще го оправи и @Райкова ще изкара некой лев да си финансира бизнесите, а пък @Галена ще попее и той ще пийне едно без лед.

Добави коментар

Водещи новини