Учени разработиха метод за защита на скафандрите от лунния прах

  • 23 октомври 2023 11:14

  • 812
  • 0
Учени разработиха метод за защита на скафандрите от лунния прах
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Специалисти от Хавайския тихоокеански университет, САЩ, са разработили обещаващ метод за защита на екипировката на участниците в бъдещи мисии за кацане на Луната от праха на повърхността й, съобщава сайтът на учебното заведение. 

Учените са създали материал, наречен "електростатична защитна тъкан от течен метал" или LiqMEST. Той е проектиран така, че да използва електростатични сили, които да отблъскват абразивните частици от скафандрите.

Очаква се новата технология не само да предпазва екипировката от прах, но и да осигурява гъвкавост на астронавтите в суровата среда на чуждия свят. Основното предимство обаче остават противопраховите свойства на материала, отбелязват от екипа.

Лунният прах е известен със своите абразивни свойства. Той прилепва добре към повърхностите благодарение на електрически заряд и уврежда противопраховите покрития на луноходите и екипировката на участниците в мисии.

Европейската космическа агенция търси материя, устойчива на лунен прах

НАСА изучава проблема с лунния прах от десетилетия и все още не е намерила надеждно решение. От американската космическа агенция казват, че контролът на праха остава един от шестте основни проблема, които трябва да бъдат решени за дългосрочно обитаване на Луната от хора, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
812 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини