Изкуственият интелект знае какво пишете само по звука на клавиатурата

  • 09 август 2023 16:07

  • 1207
  • 1
Изкуственият интелект знае какво пишете само по звука на клавиатурата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ново изследване твърди твърди, че само с Zoom аудио, изкуственият интелект може да декодира звуци от натискане на клавиши със стряскащи 93 процента точност. На практика алгоритъмът знае какво пишете само по шума от клавиатурата.

Това е зловещо откритие и последиците за киберсигурността биха били огромни. Екипът от британски учени подчертава повсеместно разпространение на персонални устройства, оборудвани с микрофон. Това на свой ред може да породи нова вълна от насочени към аудиото кибератаки. С помощта на алгоритъм хакерите могат да придобият вашата парола и поверителни данни само с подслушване.

Притесненията на изследователите не са излишни. Микрофоните наистина са навсякъде - смартфони, телевизори, умни джаджи с гласов контрол, гласови асистенти, компютри и какво ли още не.

Вече е възможно: публикуваха подробни инструкции за създаването на AI-приятелка

На теория е достатъчно хакването на вашия умен телевизор с дистанционно с микрофон, за да се подслушва какво пишете по клавиатурата на намиращия се в съседство компютър.

Изследователите са натиснали 36 клавиша на Macbook Pro общо 25 пъти всеки, записвайки натисканията на клавиши на два различни носителя: близкия микрофон на iPhone и Zoom audio. И в двата слуачя точността на отгатване е над 90 процента.

Хуманоидните роботи: Бихме управлявали света по-добре от хората

Изкуственият интелект все още е много лош в разбирането, кога натиснете бутона за превключване, така че включването на главни букви в паролите ви може да помогне.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1207 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
жж

2023.08.11 | 09:05

1
Ми той затова се създава -да те следи и да те убие ,а не да ти помага. Явно създателите му са големи страхливци.

Добави коментар

Водещи новини