Вече е възможно: публикуваха подробни инструкции за създаването на AI-приятелка

  • 07 август 2023 11:22

  • 1564
  • 4
Вече е възможно: публикуваха подробни инструкции за създаването на AI-приятелка
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Най-популярната фирма за рисков капитал в Силициевата долина, Andreessen Horowitz, публикува подробни инструкции за създаването на AI-приятелка. Компанията оперира с капитал от над 35 милиарда долара, като инвестициите ѝ са основно в сферата на изкуствения интелект. Според инвеститорите романтичното партньорство с изкуствен интелект има потенциал да се превърне в много печеливш бизнес.

"Има много възможни случаи на използване на тези спътници - романтични (приятели/гаджета с изкуствен интелект), приятелство, забавление, обучение и т.н.", гласи описанието, отбелязвайки на друго място, че "проектът е предназначен изцяло да бъде урок за разработчици и начален стек за тези, които са любопитни как са изградени чатботовете."

Свързаният с Andreessen Horowitz Кони Чан въвежда графика, наречена "Йерархия на емоциите, съпоставени със социалните приложения".

Между ''Искам да унищожавам'' и ''Влюбена съм в теб''. Двучасов разговор с чатбот разтревожи света

В тази йерархична графика фирмата твърди, че докато публикуването и трупането на последователи в социалните медии ни позволява да бъдем видени, да ни се възхищават и да намерим принадлежност, придружаващите чат ботове най-накрая ще ни позволят да се почувстваме "разбрани", пише dir.bg.

Имитацията на човешки емоции и разбиране обаче крият значителни рискове. Експертите предупреждават, че способността да се създаде и контролира "перфектен" партньор може да не е най-добрата тренировъчна среда за здравословни взаимодействия между хората.

Чатбот с изкуствен интелект бе свързан с по-ранно самоубийство на белгиец. Алгоритъмът насочил депресираният мъж към това да отнеме живота си. Друг изкуствен интелект предостави съвети за осъществяване на убийство.

Мъж се самоуби след разговор с чатбот

Инвестиционната идея на Andreessen Horowitz доста напомня и на антиутопичния филм Her с участието на Хоакин Финикс.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1564 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.08.07 | 13:43

4
Браво. Посолството да спре да наема първия минал малоумник по улицата, а да купят от тези машини за депутати и правителство.
ую

2023.08.07 | 12:46

3
Модела "двуцевка", ли ще е ?

2023.08.07 | 11:57

2
А може ли да прави мусака?

2023.08.07 | 11:29

1
Не ми пука стига да лапа

Добави коментар

Водещи новини