МААЕ прогнозира увеличаване на ядрената енергия през следващите десетилетия

  • 26 септември 2022 21:18

  • 698
  • 1
МААЕ прогнозира увеличаване на ядрената енергия през следващите десетилетия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

За втора поредна година Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) повиши годишните си прогнози за потенциалния растеж на ядрената енергия през следващите десетилетия. Стъпката е отражение на промяната в глобалните дебати за енергията и околната среда на фона на нарастващите опасения относно енергийната сигурност и климатичните промени, посочва на своя сайт МААЕ.

В най-новата си прогноза за развитието на глобалния ядрен капацитет до 2050 г. агенцията, част от Организацията на обединените нации (ООН), предвижда 10 процента повече електроенергия, генерирана от атомно делене в сравнение с миналогодишния си доклад.

Раздават йодни таблетки в Полша заради ударите по АЕЦ "Запорожие"

При най-благоприятния сценарий МААЕ предвижда удвояване на инсталираната мощност, която ще достигне 873 гигавата (GW) през 2050 година. Към момента глобалният ядрен капацитет се равнява на 390 гигавата (GW), съобщават експертите, предаде БТА.

Те посочват, че за да се постигне това, "трябва да се преодолеят много предизвикателства", посочвайки като пример регулаторна хармонизация.

Освен това е необходимо да бъде постигнаят "напредък в управлението на високоактивни радиоактивни отпадъци", които са получени в резултат на преработката на отработеното ядрено гориво и не подлежат на рециклиране.

Според новите прогнози и при положение че производството на електроенергия нарасне с 85 процента през следващите три десетилетия, ядрената енергия може да допринесе с около 14 процента към производството на електричество в световен мащаб до 2050 година. 

Сега ядрената енергия осигурява около 10 процента от световната електроенергия. На въглищата се пада 37-процентов дял, което им отрежда ролята на "доминиращ източник на енергия". Делът на слънчевата и вятърната енергия нарасна бързо през последните години, като през миналата година достигна 9 процента, посочват още експертите.

Мая Йорданова
698 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Айдее

2022.09.27 | 00:03

1
Еврейската Измама- "зелената сделка", утиде в канала.

Добави коментар

Водещи новини