Техеран: Иран винаги е готов да си сътрудничи с МААЕ, за да разсее съмненията

  • 12 септември 2022 16:07

  • 302
  • 0
Техеран: Иран винаги е готов да си сътрудничи с МААЕ, за да разсее съмненията
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Иран винаги е готов да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да разсее съмненията, изразени от тази организация относно мирния характер на ядрената програма на Техеран, каза днес говорителят на иранското външно министерство Насер Канани, цитиран от Франс прес.

„Ислямската република е готова да си сътрудничи с МААЕ, за да разсее погрешните впечатления относно нейните мирни ядрени дейности“, каза говорителят на седмичната си пресконференция.

Това изявление идва след откриването на заседанието на борда на управителите на МААЕ днес във Виена. Агенцията на ООН каза в сряда, че „не е в състояние да гарантира“, че иранската програма е „изключително мирна“.

Става дума за "липса на напредък" по въпроса за три недекларирани обекта, където в миналото са открити следи от уран, според поверителен доклад на МААЕ, видян от АФП. Иран в четвъртък осъди доклада като "неоснователен".

От април 2021 г. Иран участва в преговори с посредничеството на Европейския съюз за подновяване на сделката от 2015 г. с Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия и непряко със САЩ.

Вашингтон се оттегли през 2018 г. от това споразумение, сключено между Техеран и световните сили. То има за цел да ограничи иранската ядрена програма в замяна на отмяна на американските санкции.

Иран отново постави ултиматум за ядрената сделка

Техеран наскоро повтори искането си за прекратяване на разследването на МААЕ за следи от обогатен уран, открити в три недекларирани обекта, което ръководителят на агенцията Рафаел Гроси отказва да направи без Иран да е дал „заслужаващи доверие“ отговори, отбелязва БТА.

„Доколкото ни е известно, не е представена никаква проекторезолюция (за Иран) за срещата“ на Борда на управителите на МААЕ, каза Канани.

„Въпреки това Ислямската република ще отговори в съответствие с подхода на агенцията“, добави той.

Константин Тодоров
302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини