НАСА представи плана си за връщане на марсиански проби на Земята през 2033 г.

  • 28 юли 2022 11:40

  • 48156
  • 1
НАСА представи плана си за връщане на марсиански проби на Земята през 2033 г.
© Getty Images

НАСА представи плана си как ще върне около 30 проби от Марс на Земята през 2033 г., като за целта ще помогнат два нови минихеликоптера на Червената планета, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Марсоходът "Пърсивиърънс", който кацна на Марс преди година и половина, вече е събрал 11 скални проби. Но връщането им на Земята, за да бъдат изследвани подробно за следи от древен живот, се оказва сложна мисия, изискваща множество стъпки.
Досега НАСА планираше да изпрати друг марсоход на Марс, който да вземе пробите, оставени от "Пърсивиърънс", и да ги пренесе до спускаем апарат. На спускаемия апарат трябваше да има миниракета, която да ги изведе в орбита през 2031 г. 

В крайна сметка този втори марсоход просто няма да съществува. Вместо това "Пърсивиърънс", който показа добри резултати, ще се отправи директно към миниракетата (наречен "Mars Ascent Vehicle"). 

Пробите ще бъдат взети от "Пърсивиърънс" с помощта на роботизирана ръка, построена от Европейската космическа агенция (ЕКА), и ще бъдат интегрирани в спускаемия модул, както беше планирано по-рано. 

От предпазливост е предвидено резервно решение, в случай че "Пърсивиърънс" се обездвижи. Спускаемият апарат, който трябва да излети през лятото на 2028 г. и да пристигне на Марс в средата на 2030 г., ще носи два малки хеликоптера (в допълнение към миниракетата и роботизираната ръка). 

НАСА обвини "лоша" скала за неуспеха на марсохода да вземе проба

Такъв хеликоптер - "Инджинюъти", вече беше изпробван на Марс. Резултатите от работата му надминаха всички очаквания - той извърши 29 полета, вместо първоначално планираните пет.

Двата нови хеликоптера ще бъдат малко по-тежки, оборудвани с колела, за да могат да се движат и по повърхността, и с малка ръка за извличане на проби, които могат да тежат до 150 грама. 

В този случай пробите ще бъдат спуснати на земята от "Пърсивиърънс", ще бъдат  взети от хеликоптерите и ще бъдат оставени до  спускаемия апарат за няколко дни. Те ще бъдат взети с роботизираната ръка, която може да се разтяга до два метра, и поставени в миниракетата.

Марсоходът на НАСА взе първа проба от повърхността на Червената планета

След като бъдат изстреляни, пробите ще бъдат прехвърлени на орбитален апарат, който предварително ще бъде позициониран около Марс и ще излети от Земята през 2027 г. След прибирането на товара орбиталният апарат ще се върне на Земята, като би трябвало да кацне в пустинята Юта през 2033 г. 

"Пърсивиърънс" разполага с общо 43 тръби за взимане на проби. Около десет от тях ще бъдат оставени на повърхността на Марс скоро, за да формират резервен запас. Останалите около 30 ще бъдат тези, които ще бъдат взети за връщане на Земята. 

Заради газ от Слънцето НАСА спира временно командването на марсианските си мисии

Що се отнася до роувъра "Екзо Марс", плановете за който бяха прекратени след като Европейската космическа агенция (ЕКА) прекрати отношенията си с Русия заради войната в Украйна, той няма да бъде преработван за взимане на пробите. Новината съобщи Дейвид Паркър, директор в ЕКА. Според предишния план Русия трябваше да осигури ракетата, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
48156 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.28 | 13:33

1
Междувременно в Русия уволниха рогозин и роскосмоса не може дори патриотични песнички да публикува вече, пълен сдух.

Добави коментар

Водещи новини