Учени удължиха живота на слънчеви клетки с помощта на антиоксидант от домати

  • 21 юни 2022 10:33

  • 3646
  • 1
Учени удължиха живота на слънчеви клетки с помощта на антиоксидант от домати
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китайски учени от университета на Дзилин са успели да стабилизират перовскитни слънчеви клетки с помощта на естествения антиоксидант ликопен, който се съдържа в доматите, грейпфрутите и шипките, пише сп. "Advanced Energy Materials". 

Този вид соларни панели са комбинация от органични и неорганични материали. Перовскитите са клас кристални материали значително по-евтини от силициевите пластини, използвани в стандартните слънчеви клетки.  Ефективността на перовскитните клетки се увеличава с много бързи темпове в последните години благодарение на работата на учените, като от първоначалните 4 процента вече достига около 20 процента. При панелите на базата на силициеви пластини достига 25 процента. 

Използвайки ликопен, китайските изследователи са успели да повишат ефективността на перовскитна слънчева клетка от 20,6 процента на 23,6 процента и да увеличат стабилността й. 

Първоначално антиоксидантът е бил добавен, за да блокира свободните радикали и да предпази перовскитите от окисление. Учените обаче са установили, че той има и друго полезно свойство - да удължава живота на слънчевата клетка, допълва БТА. 

Учените съобщават, че клетките с ликопен са работили 3500 часа и са запазили над 92 процента от първоначалната си ефективност. За сравнение - без добавки ефективността на клетките е спаднала наполовина през първите 2000 часа.

Весела Найденова
3646 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
да

2022.06.21 | 11:38

1
трябва да се въведе закон за забрана на строежа на тези клетки върху обработваемите земи, че тъй както тръгва место домат ще ядеме ток

Добави коментар

Водещи новини