Проект на "Спейс Екс" премина екологична оценка

  • 14 юни 2022 22:57

  • 3540
  • 0
Проект на "Спейс Екс" премина екологична оценка
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (FAA) одобри окончателната оценка за въздействието върху околната среда на предложената програма на компания "Спейс Екс" за космическия кораб "Старшип" и ракетата "Супер хеви" в Бока Чика, Тексас, след като изиска повече от 75 условия, съобщава БТА.

Управлението публикува констатация за "липса на значително въздействие", но постави някои ограничения върху изстрелванията и изиска мерки за ограничаване на въздействието върху околната среда, премахвайки препятствието пред програмата.

Изстрелването на товарния космически кораб "Дракон" е отложено заради неизправност на двигателя

Скоро след решението на FAA от "Спейс Екс" написаха в Туитър: "Една стъпка по-близо до първия орбитален тестов полет на "Старшип".

От FAA отбелязаха, че завършването на екологичния преглед не гарантира издаване на лиценз за управление на превозно средство. Това зависи от спазването на изискванията на управлението за безопасност, риск и финансова отговорност.

Според оценката на Федералното управление за гражданска авиация на САЩ изстрелвания няма да бъдат разрешени на 18 определени празника и са ограничени до не повече от пет уикенда годишно. Оттам също така изискват постоянно наблюдение на растителността и дивата природа, предварително уведомяване на околните общности за потенциалния шум от двигателите и звуковите удари от изстрелванията, регулиране на осветлението на стартовия комплекс, за да се сведе до минимум въздействието върху дивата природа.

Основателят на "Спейс Екс" Илон Мъск през февруари изрази "силната си увереност", че новият му кораб "Старшип", предназначен за пътувания до Луната и Марс, ще достигне околоземна орбита за първи път тази година.

Дори в "най-лошия случай", при който се изисква пълна декларация за въздействието върху околната среда или има опасност съдебни спорове по въпроса да се проточат, Мъск каза, че "Спейс Екс" има резервен план.

Компанията ще прехвърли цялата си програма "Старшип" в космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида, където "Спейс Екс" получи необходимото екологично одобрение, допълва Илон Мъск. 

По-рано беше съобщено, че НАСА иска от "Спейс Екс" да гарантира, че планът й за изстрелване на ракетата от следващо поколение от Флорида няма да изложи на риск близката стартова инфраструктура, която е от решаващо значение за Международната космическа станция (МКС).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини