Кипър вече има пълно покритие на 5G мрежа

  • 03 май 2022 07:13

  • 1294
  • 2
Кипър вече има пълно покритие на 5G мрежа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Националната 5G мрежа в Кипър е завършена, с което той стана първата държава членка на Европейския съюз, постигнала 100% покритие на населението с най-бързата мобилна мрежа, обяви кипърският телекомуникационен орган СИТА /CYTA/, цитиран от БНР. 

Последната антена, необходима за пълното изграждане на кипърската 5G мрежа, бе инсталирана в понеделник в село в планината Тродос, в област Лимасол, съобщиха от компанията СИТА, която я въвежда.

Със завършването на 5G мрежата става възможно в цялата страна, дори в най-отдалечените и труднодостъпни райони, да се предлагат най-съвременни телекомуникационни услуги, заявиха от оператора.

Пълното покритие на населението повишава "цифровата зрялост" на страната, нейните граждани и икономиката й, подчерта заместник-министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата политика Кириакос Кокинос на церемонията по случай завършването на мрежата.

В Кипър отнеха златните паспорти на четирима руски олигарси

Предоставянето на авангардни технологии и изграждането на цифрова инфраструктура в планинските и отдалечените райони е един от ключовите стълбове в националната стратегия за развитието и модернизацията на тези общности, напомниха от правителството.

СИТА е най-големият оператор в Кипър. Компанията стартира 5G мрежата си - първата в страната, през януари миналата година, като тя започна работа при 70% покритие на населението.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1294 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Росен

2022.05.03 | 07:51

1
След този новина вече ще си РАЗПЛЕТА чорапите.
и си ги наври

2022.05.03 | 08:07

2
там в долната част на гърба

Добави коментар

Водещи новини