Слагат зъбни импланти на опитни прасета

  • 20 юни 2012 12:31

  • 5248
  • 0
Слагат зъбни импланти на опитни прасета
©

Щастливи български прасета вече месец живеят с експериментални зъбни импланти. Не за да са първите с изкуствени зъби, а заради уникален за България експеримент на варненски медици и инженери, предаде ТВ7. За провеждането му Комисията, която следи за хуманно отношение към животните, е дала специално разрешение.

Преди да попаднат в експеримента, животните са минали през кастинг. Прасета са ползвани за опитни зайчета в случая, защото костната им структура е много близка до човешката. Имало вариант да са рядка порода кучета, но щяло да излезе много скъпо, а бюджета, отпуснат от МОН е ограничен. За да се "издокарат" прасетата с импланти със злато, зъби не са им вадени.

Имплантите "лъжат" организма, че има нормална костна структура до себе си и по този начин много се ускорява интеграцията на импланта към организма.

Експериментът ще покаже - кой от всичките импланти на варненски учени се възприема и враства най-добре в зъбната кост. Обичайно процесът отнема половин година. Така обаче се съкращава тройно. Ако очакванията се оправдаят, протези чудо ще се прилагат и при хора, трайно загубили зъб.

Последвайте канала на

5248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини