Китайците минават на кирилица

  • 15 юни 2012 06:24

  • 4883
  • 4
Китайците минават на кирилица
©

Китайски компании проявяват необичаен интерес да притежават домейни в интернет на кирилица, съобщава руският в. "Известия".

Миналата година интернет корпорацията за имена и адреси ICANN обяви, че приема заявки за регистриране на домейни с различни от съществуващите досега окончания. Системата дава право да се регистрират сайтове, завършващи на .google, .apple и всевъзможни други поредици от символи на всякакви езици.

Преди дни ICANN обяви и списъка с подадените до момента заявления, между които има и такива за домейни на кирилица. Те са .дети, .москва, .рус, .сайт, .орг, .онлайн, .католик и .ком. Не всички те обаче са регистрирани от руснаци. Оказва се, че китайци ще са собственици на адресите, завършващи на .онлайн, .сайт и .орг. Не се посочва кои са те и с каква цел са избрали тези адреси. Според представител на най-големия руски регистратор - компанията Ru-Center - интересът на чуждестранните компании към кирилицата може да се обясни с това, че стартът на зоната ".рф" бе един от най-успешните в мрежата.

Най-желаните на световно ниво домейни са .app, .home, .inc, .art, и .blog. За всеки от тях се борят над 10 компании. Интернет гигантът "Гугъл" пък си е заплюл няколко десетки домейна, като .google, .youtube, .boo, .dad и .new. Сред най-желаните окончания е и .music, за което спорят осем организации.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4883 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
aaqq

2012.06.26 | 10:05

2
Скоро може да се окаже, че сме дали и на Китайците азбука :)
Fireman

2012.06.26 | 10:05

4
Не сме им я дали ние, а македонците : )

2012.06.26 | 10:05

3
китайците станаха по-големи българи от българите :Д
Гочев

2012.06.16 | 10:40

1
Има няколко автора които са дали много отдавна отговор за произхода на нашата нация -- траки = българи .Това са : Стоян Шангов ; Ганчо Ценов и последното изследване през 2011 г. от акад. Ангел Гълъбов --- Българите сме наследници на траките и живеем от 7000 години на тази земя,българите не са славяни-а те идват от Памиро-Ферганският регион-много по рано от гърците...

Добави коментар

Водещи новини