"Мета": Хакерска група е използвала "Фейсбук", за да атакува украинската армия и политици

  • 28 февруари 2022 08:11

  • 582
  • 0
"Мета": Хакерска група е използвала "Фейсбук", за да атакува украинската армия и политици
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Компанията "Мета Платформс" съобщи, че хакерска група е използвала Фейсбук, за да атакува няколко публични фигури в Украйна, включително известни представители на въоръжените ѝ сили, политици и журналист, предаде Ройтерс.

В публикация в блог от днес "Мета" приписа хакерските действия на група, известна като "Гоустрайтър" (Ghostwriter), която според компанията успяла да придобие достъп до профилите на мишените в социалните мрежи. "Мета" допълни, че хакерите опитали да качат от тези профили видеа в Ютюб, представящи украинската армия като отслабена, включително клип, в който се твърди, че показва как украински войници излизат от гора и развяват бяло знаме, за да се предадат.

"Мета" допълни, че през последните 48 часа е премахнала около 40 фалшиви профила, групи и страници във Фейсбук и Инстаграм, действали от Русия и Украйна и нападали хора в Украйна.

Стотици хиляди протестираха срещу Русия в редица европейски градове

Говорител на Туитър заяви, че тази социална мрежа също е блокирала над десет профила, както и споделянето на няколко линка заради нарушаване на правилата на платформата. Компанията допълни, че разследването ѝ е показало, че тези профили са от Русия и са опитвали да подкопаят обществения дебат за конфликта в Украйна.

В петък украински представители от сферата на киберсигурността заявиха, че хакери от съседен Беларус атакуват личните имейли на украински военни, припомня БТА.

Теодора Александрова
582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини