Киев: Зад атаката срещу правителствени сайтове стои Русия

  • 14 януари 2022 20:23

  • 2460
  • 1
Киев: Зад атаката срещу правителствени сайтове стои Русия
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Украинското правителство заяви днес, че източникът на масираната кибератака, която засегна украински правителствени сайтове, по първоначални данни е Русия, предаде ДПА.

Говорител на украинското министерство на културата и информационната политика заяви, че в руските медии е имало индикации за предстоящи атаки и добави, че експертите на министерството вярват, че атаките са били извършени във връзка със скорошния неуспех на Русия в преговорите, посветени на бъдещото взамодействие на Украйна с НАТО.

Няколко големи правителствени сайтове, включително на гражданската защита, външното министерство и министерството на енергетиката, са недостъпни тази вечер.

Според украински медии на компютърните екрани във външното министерство се е появило предупреждение на руски, полски и украински: "Всички данни на този компютър са унищожени; невъзможно е те да бъдат възстановени".

Украйна бе засегната от кибератака

Специализирано полицейско звено за разследване на кибератаки е започнало разследване на нападенията заедно със службите за вътрешно разузнаване и киберполицията, обяви министерството на енергетиката. Все още не е ясно кой стои зад атаката.

Държавната служба за сигурност на информацията в Киев подчерта, че лични данни на украински граждани не са били откраднати и че цялата публично достъпна информация е била запазена, въпреки че някои сайтове ще останат недостъпни от съображения за сигурност.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди кибератаката и каза, че посланиците на ЕС ще се срещнат днес, за да обмислят как могат да помогнат на Киев. Запитан кой стои зад атаката, Борел отговори, че не е лесно да каже с абсолютна сигурност.

Последната голяма кибератака срещу държавни институции в Украйна бе извършена през декември 2016 г.

Украински следователи редовно арестуват местни киберпрестъпници.

Валери Зайцев
2460 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кибератакааа

2022.01.18 | 20:21

1
Киев: Зад атаката срещу правителствени сайтове стои Русия. Путин: А бе забил ви е Уиндоуса, щото е пиратски!

Добави коментар

Водещи новини