Зловонната бомба е оръжието на бъдещето

  • 10 юни 2012 08:03

  • 5120
  • 5
Зловонната бомба е оръжието на бъдещето
©

Смрадливата бомба може да се превърне в оръжието на бъдещето, предупреждава вестник "Кориере дела сера".

Конвенцията за химическите оръжия забранява по време на война използването на химически съединения, като сълзотворни газове, които въздействат върху троичния нерв.

Този нерв е отговорен за чувствителността на лицето, на бузите и на челюстта, но не контролира обонянието. Така че смрадлива бомба,
съдържаща съединения, които не активират този нерв, би могла да заобиколи разпоредбите на конвенцията.

Подобна бомба не причинява щети, но нейният "аромат" стимулира амигдалата, зоната в мозъка, която управлява емоциите и предизвиква неочаквана реакция на страх, принуждаваща врага да бяха.

Пентагонът се интересува от известно време от подобни бомби, а американските военноморски сили проучват създаването на зловонна граната, която може да бъде ръчна или да бъде хвърляна заедно с традиционната сълзотворна граната.

Американска компания от Уест фол чърч, в щата Вирджиния, дори е разработила зловонен химикал, наречен XM1063, който е подходящ за използване в снаряди в тежката артилерия и може да действа в по-широки райони.

Израел пък вече е използвал по няколко повода зловонно съединение, наречено Скункс. То е било изстрелвано с водни оръдия срещу участници в протестни демонстрации на палестинските територии.

Все още не е ясно дали тези зловонни бомби могат действително да са ефикасни или дали предпазна мярка, като противогаз, може да неутрализира ефекта им.

Последвайте канала на

БТА
5120 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
КРАЙНО МНЕНИЕ

2012.07.18 | 12:55

5
Ей, това нещо работи! Аз като пръдна всички бягат и наистина са уплашени.
!

2012.07.18 | 12:55

3
Пише се "смрЪдлива" бомба неграмотници
Обикновен българин

2012.07.18 | 12:55

4
Неграмотникът си ти - бегай обратно в училище да се научиш как да се подписваш правилно - Смрадлив Смръдльо... пък тръгнал и акъл да дава!
zombaio

2012.06.14 | 14:55

2
да влиза Пумба!!:):) хахахах
шалом

2012.06.11 | 21:48

1
а те еврейчетата вече го били използвали срещу палестинците, тоя менгеле добре ги е подучил на номерца, хахахаха

Добави коментар

Водещи новини