МВнР създава мобилно приложение в помощ на българите зад граница

  • 07 декември 2021 11:19

  • 2600
  • 1
МВнР създава мобилно приложение в помощ на българите зад граница
© Pixabay

Министерството на външните работи на Република България започва работа по създаването на мобилно приложение в помощ на българите зад граница.

То ще предоставя в реално време информация за рискове при пътуване в чужбина и ще помага за бърза връзка с Центъра за управление на кризи в Министерство на външните работи на Република България. Предвидена е и функционалност за подаване на сигнал за помощ или евакуация на български граждани, засегнати от бедствия в чужбина.

МВнР: Израел въведе забрана за влизане на чужденци заради новия COVID щам

Инициативата се реализира в партньорство с Министерството на външните работи на Кралство Норвегия по проект "Доизграждане и оборудване на центъра за управление на кризи в Министерство на външните работи на Република България", като ще се използва дългогодишният норвежки опит в областта.

През следващите 21 месеца, по време на които ще се реализира проектът, са предвидени и други съвместни дейности с норвежката страна. Сред тях са семинари за обмен на опит при управлението и справяне с различни кризи, подобряване на знанията за реакция в случаи на кризи, спешни ситуации, евакуации и др.

Проектът "Доизграждане и оборудване на центъра за управление на кризи в Министерство на външните работи на Република България" е финансиран от Фонда за двустранни отношения в рамките на Норвежкия финансов механизъм (2014 – 2021 г.).

Владимир Василев
2600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.07 | 13:19

1
Най после нещо позитивно.

Добави коментар

Водещи новини