Нов разобличител отправи обвинения към "Фейсбук"

  • 23 октомври 2021 06:24

  • 2353
  • 1
Нов разобличител отправи обвинения към "Фейсбук"
© Getty Images, архив

Нов разобличител обвини "Фейсбук", че поставя печалбата пред модернизирането на проблематично съдържание, в момент, когато американският технологичен гигант се опитва да се измъкне от скандала, породен от разкритията на бившата му служителка Франсис Хаугън, съобщи вчера в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес.

Според статия във всекидневника, вторият разобличител е бил член на екип на "Фейсбук", който отговарял за гражданска неприкосновеност на социалната платформа. Той е внесъл документ в комисията за ценни книжа и борси на САЩ на 13 октомври - седмица след получилите голям отзвук свидетелски показания на Хаугън.

В документа бившият служител разказва за събития от 2017 г., когато компанията обмисля как да се справи по най-добрия начин с полемиката, свързана с намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г.

"Фейсбук" ще плаща на френските медии за споделени техни публикации в социалната платформа

Според "Вашингтон пост", в свидетелството на втория разобличител пред комисията се твърди, че мениджърите на "Фейсбук" редовно подкопават усилията за борба с дезинформацията, речта на омразата и друго проблематично съдържание от страх да не ядосат бившия американски президент Доналд Тръмп и неговите политически съюзници и да да не рискуват да загубят вниманието на потребителите, което е от съществено значение за огромните печалби на социалната мрежа.

Потърсена за коментар, говорителката на "Фейсбук" Ерин Макпайк е заявила, че тази статия не отговоря на стандартите на вестника, който през последните пет години е публикувал само след обстойни разследвания и намиране на множество източници, предаде БТА.

Борислава Бибиновска
2353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.23 | 07:24

1
Добрутро.

Добави коментар

Водещи новини