В Тексас приеха закон срещу цензурата в социалните мрежи

  • 10 септември 2021 07:24

  • 1328
  • 3
В Тексас приеха закон срещу цензурата в социалните мрежи
© Pixabay

Губернаторът на американския щат Тексас одобри вчера закон, който забранява на социалните мрежи да блокират потребители заради политическите им позиции, се казва в съобщение на канцеларията му, предаде Франс прес.

Винаги ще защитаваме свободата на изразяване в Тексас, затова съм горд да подпиша този закон, за да бъде защитена първата поправка (на конституцията на САЩ) в нашия щат, заяви губернаторът републиканец Грег Абът.

Консервативните американски законодатели редовно обвиняват "Фейсбук" и "Туитър", заедно с други платформи, в "цензура" спрямо тях и че вземат страната на демократите, макар че редица губернатори и представители на двете политически сили използват социалните мрежи в своя изгода.

"Фейсбук" и конкурентите му отричат да налагат цензура и изтъкват, че спазват правила с цел обмен на мнения без омраза и насилие.

Генералният секретар на ООН призова за глобални правила за социалните медии

Новият тексаски закон ще се прилага към социалните мрежи, които имат над 50 милиона активни потребители месечно в САЩ.

Грег Абът изтъкна, че е налице опасна тенденция социалните медии да заглушават изразяването на консервативни гледни точки и идеи. Няма да позволим това в Тексас, предупреди Абът.

Тексаският закон, одобрен в последните дни на специалната сесия, свикана от Абът, ще позволява на всеки жител на щата, блокиран от социална медийна платформа заради политическите си възгледи, да заведе дело срещу нея, допълва БТА.

Весела Найденова
1328 3

Коментари 3

Добави коментар
В САЩ може всичко,

2021.09.10 | 08:03

2
да пръднеш звучно на обществено място, да наибеш непозната на улицата, да мърсуваш по медиите на воля.

2021.09.10 | 10:12

3
и избори фалшифицират, като в България
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.10 | 08:02

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини