Разработиха технология за превръщане на утайка от кафе в алкохол

  • 01 септември 2021 09:54

  • 34064
  • 1
Разработиха технология за превръщане на утайка от кафе в алкохол
© Pixabay

Учени от Националния университет на Сингапур са разработили система за превръщане на утайка от кафе в алкохол, съобщава сайтът на учебното заведение.

Според специалистите получените по този начин алкохолни напитки са наситени с биологично активни вещества и аминокиселини.

Учените отбелязват, че всяка година в света се произвеждат 10 милиона тона кафе, тъй като потреблението на напитката се увеличава. Утайката се образува в процеса на приготвянето ѝ.

Консумацията на кафе намалява с 20% риска от хронични чернодробни заболявания

Отпадъците от кафе могат да бъдат вредни за околната среда заради съдържанието на феноли. Утайката същевременно е богата на въглехидрати, липиди и протеини.

Търсейки начин за оползотворяването ѝ, сингапурските специалисти са разработили и патентовали технология за превръщането на утайката от кафе в алкохолни напитки с различни аромати. Вкусът им донякъде напомня за този на бирата, но в същото време се долавят плодови, цветни и печени нотки, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
34064 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
На бас,

2021.09.01 | 10:42

1
че слагат захар и вода и го оставят да ферментира.

Добави коментар

Водещи новини