Стволови клетки на роговица бяха присадени на двама пациенти в Шотландия

  • 22 май 2012 21:33

  • 1698
  • 0
Стволови клетки на роговица бяха присадени на двама пациенти в Шотландия
©

Двама души получиха трансплантирани стволови клетки за възстановяване на зрението в клинично изпитание за ново лечение на роговицата, съобщи BBC.

Технологията е разработена от шотландски учени за възвръщане на зрението и е първата по рода си в кралството, пише dnevnik.bg.

И двамата пациенти страдат от замъгляване на роговицата и до сега единственото лечение беше трансплантация на роговица от донор на органи.

Силвия Патън от Единбург бе първият пациент, на когото е направена трансплантацията на стволови клетки. Ще отнеме поне няколко месеца преди лекарите да разберат до колко е била успешна операцията.

Процедурата – трансплантация на епителни клетки на роговица – е от първото поколение регенеративни терапии. Лекари смятат, че тези терапии ще преобразят медицината в следващите десетилетия.

Силвия Патън, която е на 50 години, е родена с аниридия - състояние, което предизвиква недовършено формиране на ириса и загуба на зрение, което може да засегне и двете очи. Патън е преминала през три часовата процедура преди 12 седмици, но резултатите ще бъдат ясни едва след 9 месеца.

"Това лечение има потенциала да спаси зрението ми, да го запази или възстанови, за мен и за хората като мен. Дори да възстанови само малка част ще е по-добре от нищо. Освен това лекарите ще са научили много полезни неща за в бъдеще", каза Силвия.

"Зрението ми става все по-лошо с годините, както и при всички хора. Аз обаче виждам само 10% от от това, което виждат другите хора. До сега нямаше как да се противодейства на този тип слепота. Трансплантацията на стволови клетки може да помогне не само на милиони хора, които страдат от замъгляване на роговицата, но и на собствения ми син, който също има това заболяване", сподели Патън.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини