Риск от хакерски атаки заради зловреден софтуер вся паника в САЩ

  • 06 март 2021 06:19

  • 1238
  • 5
Риск от хакерски атаки заради зловреден софтуер вся паника в САЩ
© Pixabay

Повече от 20 хиляди американски организации са изложени на риск от хакерски атаки заради зловреден софтуер тип "бекдор", инсталиран наскоро чрез дефектни пачове на компанията Майкрософт (Microsoft) за нейната програма за управление на електронни пощи Иксчейндж Сървър (Exchange Server), предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Агенцията се позова на човек, запознат с реакцията на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.
Вече са компрометирани повече клиенти, отколкото когато през декември хакери успяха да "прoбият" плaтфoрмaтa Oриoн (Оriоn) нa aмeрикaнcкaтa фирмa Coлaр Уиндc (SоlаrWinds), изпoлзвaнa зa упрaвлeниeтo нa инфoрмaциoннитe мрeжи нa гoлeми кoрпорации и държавни aдминиcтрaции. 

Внимание! Опасен интернет! За какво да внимаваме?

Тогава Съединените щати обвиниха за кибератаката Русия.

Новият "пробив" излага кредитни институции, малки фирми и местни власти в САЩ на риск от дистанционен достъп до техните компютърни мрежи. Десетки хиляди организации в Азия и Европа също са заплашени, според американското разследване.
Майкрософт предостави спешно на разположение във вторник нови пачове, но кибератаките продължават.

От софтуерния гигант и източникът на Ройтерс обвиниха за първата вълна при новото нападение подкрепяна от китайското правителство хакерска група.
Говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин категорично отрече страната му да е замесена в кибератаката.

Последвайте канала на

Novini.bg
1238 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2021.03.06 | 08:30

1
то смешно вече, всеки път, когато некоя голема американска фирма се ос.ере и набута на клиентите си бъгава програма и се почват обвиненията за "руски хакери", "китайски кибератаки" и "севернокорейски зловреден софтуер", само и само да не се отърве "гиганта" от неустойки за калпава работа.
k

2021.03.09 | 10:07

5
Няма неустойки. ЕУЛА-та ги освобойдава от всичко. Те са хлъзгави кoпилeнца.

2021.03.06 | 09:55

2
Американците нито са хакери, въпреки че повечето шпионски приложиния за цивилен достъп са американско производство, нито са терористи, те са "масови стрелци", не терористи.
ело

2021.03.07 | 17:52

4
На тези престъпници винаги някой е виновен едни и същи стрaни; Русия,Китай и Иран. Постоянно се " чешат" и търсят някой да ги " почеше" и естествено и това ще стане.

2021.03.06 | 09:57

3
Бил Гейтс да спре да се занимава с ваксини, а да си стегне майкрософта.

Добави коментар

Водещи новини