Рискова ли е за здравето ни 5G технологията?

15 февруари 2021 14:04

© pixabay
3346 17

Във връзка със споровете „за“ и „против“ технологията 5G технологията от Novini.bg потърсихме експерта по компютърна сигурност Любомир Тулев, който да разясни има ли повод за притеснения. Защо толкова много българина е против въвеждането на тези система?

"Не мога да кажа, че българинът е против въвеждането на 5G системата. Нещо, което прави впечатление е, че сякаш противниците на въвеждането на 5G са по-кресливите от тези, които са „за“ въвеждането на 5G. Тоест, те се опитат техният глас да се чува повече и да се застъпи в медийното пространство, отколкото на привържениците. Такива съмнения и притеснения са съвсем нормална човешка емоция. Притеснение имаше и когато мигрирахме от 3G към 4G. В момента виждаме същото виждаме и от 4G към 5G, а след 4-5 години, когато очакваме и въвеждането  на 6G технологията съм убеден, че ще има същите терзания сред голяма част от населението. Важното е да говорим с факти", коментира Любомир Тулев.

Т.нар. 5G или fifth generation (пето поколение на интернет комуникация на свързаност), тази технология ни дава възможност да използваме много по-голяма скорост при преноса на данни. За сраенение, ако в момента от вашия мобилен телефон получават скорост х с 5G технологията ще имате възможност да използвате скорост 100 пъти х, тоест 100 пъти ще бъде по-сигурна скоростта. Много пъти съм срещал мнения, защо ми е на мен такава скорост? На вас конкретно може и да не ви трябва, ако просто използвате интернет или браузвате в интернет, но има цели индустрии, които разчитат на по-бързата скорост и връзката да не се разпадне.

Трансатлантическите партньори трябва да съсредоточат съвместно усилията си върху сигурността на 5G

Много пъти сме имали случаи, в които влизаме в асансьора или сме в помещение, в което нашата интернет комуникация на телефона се губи, точно това ще направи 5G – да не останем в ситуация, в която да нямаме покритие. В индустрии и сфери като телемедицината технологията ще даде огромен тласък. Нещо, което е много важно и рядко се казва е, че 5G дава възможност за изцяло нов тип технология. По една и съща мрежа ще могат да текат различен тип данни, т.е. Представете си една голяма фуния, в която тече един тип информация с 5G ще дадем възможност за сегментиране – в един и същ канал да пускаме различен тип информация. Така например, благодарение на 5G ще можем, ако сме в операционна и човек е на операционната маса, се дава възможност на лекарят, който извършва операцията, да получава информация за различни сърдечни показатели, показатели за кръвно, различни измерители на човешкото тяло, но също така и да може да управлява дистанционно машини, с които да извършва тази операция. Друг пример са умните автомобили. Благодарение на 5G технологията, умните автомобили ще могат да предават различен тип информация по тази мрежа: информация за скорост на автомобила, различни показатели, да получават в същото време информация за трафик от сателитни снимки. Ползите, които ще видим са неизмерими, обясни експертът.

Голямото притеснение на критиците на 5G е, че ще ги облъчва. 4G технологията, която ние в момента ползваме на нашите мобилни телефони, тя излъчва на различни честоти масово на до 3,2 GHz. Вкъщи ние всички имаме безжични Wi-Fi рутери, модерните рутери излъчват на две чистоти – 2,4 GHz и 5 GHz. Това означава, че моят рутер вкъщи ме облъчва много повече отколкото 5G технологията би ме облъчвала, дори микровълновата фурна вкъщи излъчва честота на 2,4 GHz. Тоест тази технология по никакъв начин няма да ни облъчва повече отколкото така или иначе, в момента ние сме изложени на един радиационен фон, обясни Любомир Тулев.

Тази скорост се постига не заради по-високи честоти – това е изключително погрешно схващане, тази скорост се постига, заради насищането с антени и това, което в момента имаме – една 4G антена, в момента, в който ти се отдалечаваш повече от нея, облъчването е много по-силно, за да може тя да предаде сигнал до твоето устройство. С 5G технологията имаме по-начесто антени, които излъчват по-малка наситеност на сигнала, тъй като са по-близки една до друга. Тоест отдалечавайки се от тази антена няма да бъдеш по-облъчван, отколкото получаваме в момента от 4G технологията, подчерта експерта.

Тулев разкри още какво да очакваме от 6G технологията. Заради COVID пандемията много се объркаха плановете. ЕК излезе със становище още през 2019 г., че до октомври на 2020 г. всяка една държава-членска трябва да определи на своя територия един град, който да бъде пилотен за 5G технологията и разпръскване на сигнала. За България се смятаха да бъдат Бургас или Варна, но заради COVID доста от тези планове останаха на заден план. Видяхме, че два от мобилните оператора в България направиха успешни тестове за 5G технологията, но тя не е внедрена и не е интегрирана все още повсеместно. Ако в момента говорим за 5G, нека да открехнем вратата и за шесто поколение технология, която се очаква да бъде масова през 2025 – 2026 г. Ако при 5G технологията имаме получаване на сигнала от антени, които се намират на земята, 6G технологията е нещо, което тотално ще откъсне човека от неговата зависимост от антените. При 6G поколението, ние ще получаваме интернет, достъп и комуникация посредством сателитен интернет, тоест всички тези антени ще бъдат в орбитата на Земята и ние ще имаме наистина безжична комуникация. Това ще даде още по-голям тласък на развитието на индустрията, на технологиите. Човекът е еволюирал и търси все нови и нови възможности. Нека да бъдем по-здравомислещи, нека да четем повече, а не просто да се доверяваме на непроверени слухове. Фактите са такива, подчерта киберекспертът.

По материала работиха Галя Георгиева и Мая Йорданова

Novini.bg
3346 17

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (17)

Добави коментар

2021.02.16 | 11:36

13140
до тука , разбрах ,че всички коментиращи знаят повече от специалистите.Също съм сигурен ,че нямате представа от новите технологии.жалки сте.
фен

2021.02.15 | 18:49

12662
240-тях,ДЕПУТАТА,СА РИСКОВИ,ЗА НАРОДА.

2021.02.15 | 18:46

12658
Тоя ръси пълни глупости !!! Обикновен дъжд срива сигнала веднага на примитивното 5G
Jock

2021.02.15 | 14:29

12470
Знам за два случая при които собственици на къщи с монтирани на тях антени от мобилни оператори си отидоха от тумор на мозъка .Туморите върху човека и животните през последното деситилетие са двойно и лекарите казват , че една от причините е радиационния фон . Отваряйте си очите и ушите и анализирайте !
Българин

2021.02.15 | 17:40

12616
До тоя отдолу - искаш ли да дойдеш да те разведа из няколко села и да ти покажа некролози на починали от рак? Имам и роднини и приятели. И по една случайност живеят точно под Вивакомски антени от по-едрите, не тези, които са в градовете. Да видиш как умрелите формират любопитен кръг около антената! Ще кажеш - случайно съвпадение, а?
нищо не знаеш

2021.02.15 | 15:03

12495
лъжеш! такива коментари, като твоя - под път и над път и все едно и също. едни хора, една жена, нямат си имена, нищо си нямат, анонимка интернетска. взимай си опорките и марш оттука! кажи на тия, дето ти плащат, че не ставаш за тая работа, трол. знаел той...
Вашето име

2021.02.15 | 17:19

12587
Рисково за здравето е да живееш в тоя кенеф наречен българия
София

2021.02.15 | 15:58

12524
А1 имат клетка над моя апартамент в мазе тече ми от покрива искам да ги махнат ,но всички са съгласни и няма разрешение на тоя казус !! най-добре е да и забранят да се монтират над жилищни сгради!!
София

2021.02.15 | 15:47

12519
А1 имат клетка над моя апартамент в мазе тече ми от покрива искам да ги махнат ,но всички са съгласни и няма разрешение на тоя казус !! най-добре е да и забранят да се монтират над жилищни сгради!!

2021.02.15 | 14:42

12483
На които им трябват тези скорости са си на кабел,на 99% от хората не им трябват тези скорости.
rds

2021.02.15 | 15:39

12515
може би си прав
Много сте наивни

2021.02.15 | 15:24

12510
Тоя пич много хитър тарикат - притаява истината и плющи като факти само общи приказки. Всъщност - вече се прилага тази технология, или нейни заместители - единия от мобилните вече тайно надува мощността на разрешените му честотите с които работи, като излъчва И през неразрешени честоти - но КОЙ ДА ГО ХВАНЕ?!?!?! Няма кой, защото правилата за допустимите нива на излъчване са описани в Наредба от 1991 г.!!!!! 1991 г. - когато Грашнов поръчваше как и какво да приемат! НЯМА по-нов нормативен акт - а и какво са знаели през 1991 г. по този въпрос???? Отделно, измерванията се плащат от същите тези мобилни оператори - те са основния работодател на лицензираните за измервания фирмички! И като как го виждате мобилните да получат резултат, който не ги устройва - пък и да платят за него? Та още си мислите, че сте наясно? Много сте наивни!

2021.02.15 | 15:11

12503
УВЕЛИЧАВА РИСКА ЗА ЗДРАВЕТО НА РУСКИ ТРОЛОВЕ

Добави коментар