-
02 октомври 2020 09:20
- 894
- 0
Развитието на технологиите и науката провокира иноваторство и провокира смели стъпки в областта на производството на храна. Какво може да ни очаква в следващите 20 години? Може би ще поръчваме храна за вкъщи от космоса или пък ще я произвеждаме сами от домовете си.
Повече за тази технология разказва международната платформа за поръчка на храна foodpanda.
Голяма американска компания разработи метод за получаване на аналози на месо от въглероден диоксид. Въз основа на идеите на НАСА за това как да отглеждате храна на борда на космически кораби за дълги пътувания е изобретена технология, която може да създава протеини за броени часове и без използването на обработваема земя.
Замисляли ли сме се за пътя на месото до нашата чиния? Необходими са повече от две години, както и много земя и вода за приготвяне на една пържола. Самият процес по отглеждане на животните също има своите негативни страни, като отделянето на парникови газове например. Ако искаме да отглеждаме храна по-ефективно и устойчиво, за да изхранваме нарастващото си население, имаме нужда от нови технологии, които да ни отведат там. Именно това е фокусът на американската компания иноватор.
По принцип процесът на приготвяне на месо на въздушна основа е подобен на процесът по приготвяне на киселото мляко. Започва с ферментация. Въздушният протеин комбинира елементи от въздуха, като въглероден диоксид, кислород и азот, заедно с вода и минерални хранителни вещества. Крайният продукт е протеин, който е богат на всички незаменими аминокиселини. За да придаде на въздушния протеин текстурата и вкуса на различните видове месо - пилешко, свинско или говеждо, компанията използва комбинация от техники за налягане, температура и кулинария.
Способността да се произвеждат богати на аминокиселини протеини в малко пространство и за кратко време може да бъде трансформираща за доставките на храна в света. Тази независимост от обработваемата земя означава, че храната може да бъде направена с минимални ресурси, без значение климат, географско местоположение, ден и час. Тази гъвкавост може да направи по-устойчиви и сигурни доставките на храна.
Последвайте канала на
Свързани новини
Ахмед Ахмедов "скъса" мрежата на Хебър
България се натресе на тим с куп играчи от Висшата лига за влизане в дивизия "В" на Лигата на нациите
Жребият в Лигата на нациите определи: ще има повторение на последните два изцяло европейски финала на световни първенства
България не успя да преодолее Черна гора, следва челен сблъсък в Ботевград
Станислав Генчев: Бяха тежки дни!
Илиан Илиев: Ирландците не бяха моят най-предпочитан противник
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Борисов би 6 часа път, за да почерпи на банкет в Дулово: говори за Шенген и се самопромотира като евентуален премиер
22 ноември 202419:17
Божидар Божанов (ДБ): С ПП имаме различни оценки на рисковете
22 ноември 202421:26
Калин Стоянов: Определени хора могат да бъдат определени като политически лицемери - това лъсна
22 ноември 202421:31
Тошко Йорданов: Кандидатурата на Силви Кирилов е спасителен пояс не само за българското общество, но и за парламентаризма
22 ноември 202421:47
Елена Поптодорова не вярва нещо да се обърка по пътя ни към Шенген
22 ноември 202420:25
Водещите новини! От март 2025 г. България ще влезе в Шенген? Кремъл: Изстрелването на хиперзвукова ракета е предупреждение към Запада (и още…)
22 ноември 202419:08
Путин разпореди серийно производство на ракетите „Орешник“
22 ноември 202419:38
Зеленски: Светът трябва да даде сериозен отговор на Путин
22 ноември 202422:50
Директорът на ЦЕРН д-р Фабиола Джаноти: Без науката - не можем да спасим света
22 ноември 202422:05