Китайската марсианска сонда започна проверка на научните инструменти

Китайската сонда "Тянвън-1" измина 10 милиона километра от Земята и започна да тества научните инструменти за орбиталната част на мисията, съобщава БТА.

Целта на мисията е да търси следи от древното магнитно поле на Марс и да проучи химичния състав на неговите скали.

Китай планира изстрелване на безпилотен космически апарат към Марс във вторник

"Засега всичко работи нормално. Продължаваме да наблюдаваме промените в състоянието на апаратурата. Периодично ще провеждаме такива проверки, докато наближаваме Марс", каза Уанг Чуан, научен директор на мисията.

Инженерите тестват по-специално магнитометъра, спектрометъра и камерите, инсталирани на космическия апарат "Тянвън-1", който ще работи в орбита на Марс, като ще бъде и междупланетна комуникационна система, след като роувърът кацне на повърхността на планетата.

"Тянвън-1" беше изстрелян на 23 юли. След около седем месеца сондата ще се приближи до Марс със серия от четири маневри. Първата от тях беше извършена успешно в началото на август. Следващата корекция на курса ще бъде направена през септември. Сред научните цели на мисията са изследването на морфологията и геоложките характеристики на повърхността на Марс, търсенето на находища на лед и седиментни скали, изследване на йоносферата, магнитното поле и вътрешната структура на планетата.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет