Китай изстреля сонда към Марс

  • 23 юли 2020 09:11

  • 615
  • 3
Китай изстреля сонда към Марс
© Pixabay

Китай изстреля днес сонда към Марс, предадоха световните агенции.

Безпилотният апарат потегли с ракета носител Чанчжън-5 (Дълъг поход 5) от космодрума Вънчан на южния китайски остров Хайнан.

Очаква се сондата Тянвън-1 (Въпроси към небето 1) да достигне до Марс през февруари. Тя носи различни научни инструменти за изследване на атмосферата и повърхността на планетата за следи от вода и лед.

Това е първата самостоятелна китайска мисия до друга планета. Тя е заявка за глобална лидерска роля в космическата сфера и израз на технологична мощ и амбиции от страна на Китай, отбелязва Ройтерс.

Китай планира изстрелване на безпилотен космически апарат към Марс във вторник

Ако мисията на Тянвън-1 е успешна, Китай ще стане едва третата държава, след Съединените щати и бившия Съветския съюз, успяла да спусне космически апарат на повърхността на Червената планета, отбелязва ДПА.

В момента осем апарата - американски, европейски и индийски - са на орбита около Марс или на повърхността му.

В неделя (в понеделник рано сутринта българско време) Обединените арабски емирства изстреляха от Япония своя сонда към Червената планета. В близките месеци се очаква и нова американска мисия, посочва БТА.

Novini.bg
615 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Веселяк

2020.07.23 | 20:13

3
Те и руснаците се пробваха , няколко пъти, но се отказаха . Освен ,че нямат пари , но и не могат.
Стела

2020.07.23 | 17:10

2
Добре, ама нужен е Кмет на първо място. Нашият от от село го бива .Нема такъв айдук втори като Радко Хаджиев. Малко е неграмотен и неук човека но е кмет комунист при това...ха.ха.ха

2020.07.23 | 11:49

1
Пратиха ли от короната да видим как ще и подейства марсианския въздух

Добави коментар

Водещи новини