Китай обяви успешно приземяване на нов космически кораб

  • 08 май 2020 13:04

  • 2051
  • 1
Китай обяви успешно приземяване на нов космически кораб
© Getty Images

Прототипът на нов китайски космически кораб „се приземи успешно“ днес, което се смята за важна стъпка в амбициите на Пекин за постоянна космическа станция и изпращане на тайкунавти на Луната, предаде АФП, цитирана от БНР.

Изстреляният във вторник кораб се приземи в предварително определения район, съобщи китайската космическа агенция, макар по-рано да имаше спънка в част от важния тест. Потвърдено е, че кабинната структура е невредима след кацането, добави тя.

Прототипът бе изстрелян заедно с товарна капсула от нов тип ракета носител от космодрума Вънчан на южния остров Хайнан. Той останал в орбита 2 дни и 19 часа, като били извършени редица експерименти, посочи агенцията.

Връщането на Земята проверило възможностите на кораба, включително термозащитата, тъй като при навлизане в атмосферата триенето създава висока температура.

Агенцията се надява корабът един ден да транспортира тайкунавтите, както в Китай наричат астронавтите, до космическа станция, чието завършване се планира към 2022 г., и евентуално до Луната.

Новият прототип увеличава броя на хората, които могат да бъдат изпратени в Космоса до 6 шест от три при досегашните модели „Шънчжоу“, базирани върху руската „Союз“.

Днешното приземяване последва проблем на по-ранен етап в теста, когато бе съобщено за „аномалия“ при връщане на товарната капсула, която е предназначена за транспорт на оборудване.

"Спейс Екс" ще изстреля пилотиран полет до МКС с двама астронавти

За експеримента бе използвана ракета носител „Чанчжън“ 5В, която извърши първия си полет. Той последва след два неуспешни полета на „Чанчжън“ 7А през март и „Чанчжън“ 3В в началото на април.

Андрю Джоунс, който пише за китайската космическа програма за специализирания сайт SpaceNews прогнозира, че след успешния тест Пекин може да изпрати в орбита първия модул на космическата станция през 2021 г.

Според него успешното кацане на прототипа на космическия кораб от висока орбита показва, че Китай е сериозен в намеренията си да изпрати хора отвъд орбитата на Земята – евентуално на Марс, което досега е правила само американската космическа агенция НАСА.

Последвайте канала на

Novini.bg
2051 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.05.18 | 18:55

1
"Китай е сериозен в намеренията си да изпрати хора отвъд орбитата на Земята – евентуално на Марс, което досега е правила само американската космическа агенция НАСА" ??? Алооо -Новините- дали не се насрахте с хвалбите? (към американците) ???

Добави коментар

Водещи новини