Facebook забранява силно манипулирани видеоматериали, изглеждащи като истински

  • 08 януари 2020 07:34

  • 1075
  • 2
Facebook забранява силно манипулирани видеоматериали, изглеждащи като истински
© Getty Images

Социалната мрежа Фейсбук съобщи, че забранява и ще сваля от интернет т.нар. "дийпфейк" или силно минипулирани видеоматериали - фалшиви, макар и реалистично изглеждащи видеоклипове, създадени с помощта на изкуствен интелект и сложен инструментариум, предаде Асошиейтед прес. Това е крачка в борбата с манипулациите по интернет, отбелязва агенцията.

В съобщението на социалната мрежа се посочва, че по този начин се затяга политиката за отстраняване на видеоклипове, редактирани или синтезирани по начини, които не са очевидни за обикновения човек, и които могат да подмамят някого да си помисли, че обектът във видеото е казал нещо, което той (или тя) фактически не е казал.

Нов изкуствен интелект може сам да пише фалшиви новини

Създадени чрез изкуствен интелект или т.нар. машинно самообучение (machine learning), "дълбоките подправки" комбинират или заместват съдържание или създават изображения, които е почти невъзможно да бъдат различени от автентични.
"Макар че такива видеоклипове са все още рядкост в интернет, те представляват силно предизвикателство за нашата индустрия и за обществото, защото употребата им нараства", написа в блога си Моника Бикерт - вицепрезидент на Фейсбук за политиката по глобален мениджмънт.

Тя обаче уточни, че новите правила няма да се отнасят за пародийни или сатирични жанрове, или за клипове, при които само се променя реда на думите. Тези изключения показват необходимостта от сложно балансиране, пред която Фейсбук и другите социални мрежи се изправят в борбата си да спрат разпространението на дезинформация и "фалшиви новини" по интернет, като в същото време се опитват да спазват свободата на словото и да отхвърлят обвиненията в цензура, посочва АП.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1075 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
фейсбук

2020.01.08 | 20:19

2

Да вземат и сами да се забранят ще е най добре ,няколко години престъпно бездействие на социалните мрежи по време на сформирането на Ислямски халифат и вербалната им пропаганда насочена към подрастващите пълни идиоти как допуснаха това ум да ти зайде.

2020.01.08 | 09:10

1

Браво!

Добави коментар

Водещи новини