Астрономи откриха масивна галактика в ранната Вселена

Международен екип от астрономи откри масивна галактика в ранната Вселена, съобщи Физ.орг. По-рано съществуването на подобна галактика се смяташе за невъзможно.

С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили специалистите случайно открили слабо излъчване, чийто източник се намира на разстояние 12,5 милиарда светлинни години от Земята. Наблюдавани са частици прах, които са нагрети от звезди и се намират във вътрешността на млада галактика. Прахът формира гигантски облаци и скрива звездната светлина, а това прави галактиката невидима.

Откритата звездна система е голяма колкото Млечния път. Звездообразуването в нея обаче е 100 пъти по-бързо, отколкото в нашата галактика.

Откритието ще даде възможност да се разбере защо някои галактики в ранната Вселена бързо са навлезли в зряла възраст. Тези масивни звездни системи се откриват, когато Вселената е на едва една десета от сегашната си възраст, но не е установено как възникват. Откритието е направено при наблюдения на участък от небето, обхващащ площ, която съставлява по-малко от една стотна част от тази на лунния диск. Затова се предполага, че е възможно да съществуват и други подобни обекти.

Коментари

 1. 2019.10.25 | 06:09

  Нека някой ми обясни: 1 светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година. Ако пратим лъч светлина на 1 светлинна година, той ще пътува една година в едната посока и още една година обратно и така ще знаем, че даден обект, до който сме изпратили лъча се намира на точно една светлинна година. Значи ако нещо се намира на 100 светлинни години, лъчът светлина трябва да пътува 200 години в двете посоки. Иначе какъв друг метод за измерване на тези разстояния, по-бърз от светлина, са измислили учените. Единственото по-бързо от светлината е умът. Ще излезе, че всички тези далечни галактики и планети, са измислица на ума. Но може би има научно обяснение как са измерени 12,5 МИЛИАРДА светлинни години, как са видели толкова далече като светлината е пътувала толкова дълго. Явно тези телескопи са артефакти и белобради звездобройци на милиарди години ги управляват.

  1. 2019.10.27 | 14:18

   първия метод се нарича паралакс,но работи до 4 5 персека

 2. 2019.10.27 | 10:16

  Не изпращат сигнал. Включили са приемника и улавят сигнал.

 3. 2019.10.25 | 14:05

  Научно обяснение има. Но това не е важно.Ясно и неоспоримо е обаче,че това е моментна снимка на галактика от преди 13,5 млрд.години.СЛЕД ТОЛКОВА ВРЕМЕ МОЖЕ И ДА НЕ СЪЩЕСТВУВА!


 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет