Огромна галактика „изгасна“ и учените не знаят защо

Учени са озадачени, след като огромна „чудовищна“ галактика мистериозно изгасна в нощното небе, пише „Индипендънт“, цитиран от БТВ.

Паяжината от звезди, позната с името XMM-2599 съществува от първите моменти на вселената. Учени са установили, че възрастта й е около 12 млрд. години. По време на живота си галактиката е създала много звезди, докато изведнъж не изчезнала.

Бързата и внезапна смърт озадачи астрономи по цял свят. Според учените изчезването на галактиката не може да бъде обяснено от нито един научен модел, с който разполагаме в момента.

Астрономи откриха масивна галактика в ранната Вселена

Какво означава цяла галактика да изгасне? Повечето хора си представят, че става въпрос да изчезне тотално от небето. Всъщност XMM-2599 е произвела милиарди звезди за много кратък период от време, след което просто спряла да го прави.

В пиковете си времена галактиката е произвеждала звезди със сила повече от 1000 пъти на нашето Слънце всяка година. За сравнение, Млечният път създава по една звезда всяка година.

Тъй като галактиката се намира изключително далеч от нас, това дава възможност на астрономите буквално да надникнат назад във времето. Докато светлината от събития в тази галактика достигне до планетата ни, в реалност те отдавна са приключили.

Учените все още не знаят защо XMM-2599 е навлязла толкова бързо в неактивната си фаза.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Настроихте ли се на есенна вълна?

Настроихте ли се на есенна вълна?

Избрано от Интернет