Големият адронен ускорител отново заработи

  • 15 март 2012 19:25

  • 4372
  • 0
Големият адронен ускорител отново заработи
©

Първите за тази години сблъсъци на частици са били осъществени в Големият адронен колайдер, съобщава CERN.

Работата на ускорителя бе спряна в края на миналата година. По традиция ЦЕРН спира работата му през зимата. Според някои данни това се прави заради високата цена на електроенергията по това време в региона.

Колайдерът е разположен на границата между Швейцария и Франция. Големият адронен ускорител е най-големият и мощен ускорител на частици в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN . Той е предназначен за ускоряване на протони и тежки йони. Целта на проекта LHC е преди всичко да бъде открит X бозонът - най-важната все още ненаблюдавана експериментално елементарна частица на стандартния модел (СМ), а така също и да се търсят физически явления извън рамките на СМ.

Разположен е в тунел с дължина на окръжността 27 километра и на дълбочина от 50 до 175 метра под френско-швейцарската граница в близост до Женева. Има 1624 свръхпроводящи магнита, които работят при температура 1,9 K. В построяването и експлоатацията му участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни.

Ускорителят LHC е предвиден за изследване на сблъсък на високоенергетични протони със сумарна енергия 14 TeV (14·1012 електронволта, 7 TeV всеки), а така също и на ядра на оловото с енергия 5,5 GeV (5,5·109 електронволта).

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини