Мрежата навърши 30 години и трябва да излезе от своята младост

  • 12 март 2019 13:48

  • 409
  • 0
Мрежата навърши 30 години и трябва да излезе от своята младост
© Pixabay

Претовареният интернет трябва да преоткрие своите силни страни и да узрее, заяви създателят на "Уърлд уайд нет" Тим Бърнърс-Лий по случай 30-годишнината от началото на глобалния проект, предаде Ройтерс.

При разработката на идеята преди три десетилетия тя била определена като "неясна, но вълнуваща".

Пред репортери в научно-изследователския център по физика в Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева, където е изобретена "Паяжината", Бърнърс-Лий каза, че напоследък потребителите не я намират за "толкова хубава".

"Хората се ужасиха от нея след Тръмп и Брекзит, като осъзнаха, че мрежата, която те мислеха за прекрасна, невинаги служи на човечеството по много добър начин", каза той.

"Не успяваме да се оттърсим от едно нарушение на поверителността, а се натъкваме на следващото," отбеляза Бърнърс-Лий по повод на притесненията дали социалните мрежи помагат на демокрацията.

Хората приемат неутралността на интернет като даденост, а сега разбират, че това невинаги е така. Има и опасност от фрагментираност в интернет на няколко регулаторни блока - Съединените щати, Европейския съюз, Китай и другаде, което ще бъде в "масов ущърб".

В отворено писмо по случай годишнината, Бърнърс-Лий казва, че много хора се чувстват несигурни дали мрежата е създадена с добри намерения, но е неоснователно да се приеме, че това не може да се промени през следващите 30 години.

"Ако сега се откажем да градим по-добър уеб, това ще значи, че не мрежата ни е изменила, а ние сме й изменили. Това е нашето пътуване от дигитална младост към по-зряло и отговорно бъдеще".

Създателят на "Уърлд уайд уеб" обаче е оптимист по отношение на силната решителност на правителствата да противодействат на разпокъсването на интернет, както и на манипулирането чрез социалните мрежи.

Освен повод за притеснение, кръглата годишнина е и повод за празнуване, каза Бърнърс-Лий и разказа как неговият директор в ЦЕРН Майк Сендъл му нарежда да разработи компютърен модел, с който да може да изпробва интероперативността на различни компютри. Директорът драсва с молив върху проекта думите "неясно, но вълнуващо".

"Хубаво, че проектът в крайна сметка не се оказа неясен, но вълнуващ," каза още Бърнърс-Лий. 

Последвайте канала на

БТА
409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини