Транспортен хаос на 6 април, заради нулиране на GPS системата

  • 12 март 2019 12:05

  • 1820
  • 0
Транспортен хаос на 6 април, заради нулиране на GPS системата
© Getty images

Транспортен хаос се очаква на 6 април 2019 г. по целия свят заради бъг в GPS системата, съобщи "Дейли мейл", цитира в. "Телеграф".

Причината за паниката е нулирането на датите в системата за глобално позициониране, което се случва веднъж на 19,7 г. или 1024 седмици. Отчитането на времето в системата не може да надхвърля този период и след като той изтече "часовникът" се нулира. Проблемът наподобява този в края на 1999 г., когато светът очакваше масови компютърни сривове заради преминаването на датата към 1 януари 2000 г. Според експертите обаче сегашната ситуация е много по-лоша.

"Последствията ще са огромни, защото ужасно много системи по света използват GPS", казва Бил Малик, вицепрезидент на тайванската технологична компания "Тренд Микро". Според него най-застрашени са по-старите устройства и системи, които ще върнат часовника си на 0 с непредвидими резултати. "Пристанищата товарят и разтоварват корабите, като използват GPS за управлението на крановете. Системите за управление на уличния трафик са GPS-базирани. Преди 20 години всичко това бе доста примитивно, но сега GPS-връзките са внедрени в самите системи", обяснява Малик, който съветва да не се пътува със самолет на 6 април 2019 г.

Няколко правителства вече са взели мерки във връзка с календарния проблем на GPS системата. Сред тях е и американското, което публикува предупредителен меморандум по темата. Един от най-големите производители на усилватели на GPS сигнал във Великобритания алармира клиентите си, че по-старите устройства може просто да изключат, а уредите, контролирани от тях да станат неуправляеми или да престанат да функционират с всички последствия от това.

"Финансовите пазари, енергийните централи, спешната медицинска помощ и системите за контрол на производството в промишлеността, както и мобилните комуникации може да бъдат засегнати", гласи съобщение от FalTechGPS.

Последвайте канала на

Novini.bg
1820 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини