Сондата "ИнСайт" пое курс към Марс (видео)

  • 05 май 2018 17:26

  • 4099
  • 4
Сондата "ИнСайт" пое курс към Марс (видео)
© Pixabay

НАСА потвърди, че космическият апарат "ИнСайт" е излязъл от околоземна орбита и е поел курс към Марс, съобщи "Асошиейтед прес".

След като изстрелването премина гладко рано сутринта местно време в Калифорния, ракетата "Атлас 5" изведе сондата на временна околоземна орбита. Час по-късно двигателите на горната степен на ракетата се включиха и изведоха "ИнСайт" на траектория към Марс.

След освобождаването на сондата, от нея се отделиха два миниспътника "КюбСат", наречени УОЛ.И и ИВА на анимационните герои. Те ще следват апарата шест месеца по пътя му към Марс, за да бъдат изпробвани като потенциална комуникационна връзка с "ИнСайт" за спускането му на Марс.

Космическият апарат ще пътува до целта си повече от шест месеца. Кацането му е насрочено за 26 ноември, след като измине 484 милиона километра. За място на кацане на Марс е избрана равнината Елизиум планум. След това "ИнСайт" ще започне безпрецедентни геоложки изследвания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4099 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
възмутен

2018.05.07 | 19:36

4
Ама това видео къде е снимано ? На "марс" в пустинята аризона вероятно ? Стига с тия фалшиви новини, омръзна ми да чета глупости
Крум Усаински-Крупник

2018.05.07 | 19:34

3
Цървули!!!САЩ е Неоспорим Лидер в изследването на Космоса!!!Заедно с ЕС,Япония и Канада осъществиха мисии,които промениха представата ни за Вселената!!!Скоро се връщат на Луната и отиват на Марс!!!Започва колонизацията на Слънчевата Система!!!Ура и Слава на Велика Америка!!!
Възхитен

2018.05.07 | 19:34

2
Слава за САЩ. Те са единствената надежда на света за космически иследвания.Гордем се че сме съюзници на САЩ.
Възхитен

2018.05.07 | 19:34

1
Слава за САЩ. Те са единствената надежда на света за космически иследвания.Гордем се че сме съюзници на САЩ. Желаем ви успехи.

Добави коментар

Водещи новини