Учени изобретиха робот за отстраняване на рак на стомаха

  • 01 февруари 2012 15:55

  • 2335
  • 0
Учени изобретиха робот за отстраняване на рак на стомаха
©

Това изобретение е вдъхновено от популярния рак с чили по сингапурски, но всъщност може да спести на хората часове на операционната маса и белези за цял живот.

Става дума за прикачен на върха на ендоскоп робот с щипци,
с който може да се отстраняват ракови тъкани от стените на стомаха, без да остават белези. Апаратът може да се използва в случаи, когато заболяването е в ранната си фаза, и се вкарва през устата или ануса, т.е. не се налагат срезове на тялото, разказва "Ройтерс".

Устройството представлява щипка за захващане и обездвижване на тумора и кукичка, с която той се отрязва от тъканта и се помага за бързото съсирване на нараненото място, т.е. кръвоизливът е минимален, пише dnevnik.bg.

С помощта на миниатюрна камера хирургът вижда вътрешностите на пациента, поставен под пълна упойка, и командва робота.

Професор Лоурънс Хо - един от авторите на съоръжението, разказва, че роботът може да прави много фини движения като компенсира трепването на ръката на хирурга.

Той работи в сингапурската Национална университетска болница и споделя, че вече е отстранена ракова тъкан от стомаха на петима пациенти в Индия и Хонконг. Това е отнело малка част от времето, нужно за традиционния метод с разрез или хирургически отвор на тялото, който поставя пациентите в по-висок риск от инфекции и след него остават белези.

Ракът на стомаха е втората основна причина за смърт от рак на планетата и е особено разпространен в Източна Азия. Диагностицирането му обикновено става, когато заболяването вече е в късната си фаза, а лечението е трудно и често неуспешно.

Луис Фи, гостуващ преподавател в Технологичния институт в Сингапур, е помогнал на проф. Хо за изработването на робота. Двамата се заели със задачата след вечеря с морски дарове в града през 2004г., на която водещият хонконгски хирург Сидни Чун подхвърлил, че устройството може да имитира щипците на рака.

"Той предложи да използваме рак като прототип, защото може да хваща дори песъчинки и щипците му са много силни. Създадохме нещо, следващо анатомията на човека, и взехме назаем от природата едно-две неща", разказва Фи.

През октомври изследователите основали компания и се надяват до 3 години медицинският робот да може да се предлага на пазара.


 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини