Следващото поколение марсоход ще бъде оборудвано с 23 "очи"

  • 02 ноември 2017 07:40

  • 1907
  • 0
Следващото поколение марсоход ще бъде оборудвано с 23 "очи"
© NASA/JPL-Caltech

Марсоходът, който ще бъде изпратен на Червената планета в рамките на мисията "Марс 2020", ще бъде оборудван с цели 23 "очи" под формата на камери, съобщи НАСА.

По този начин апаратът от ново поколение ще може да прави широки панорамни снимки и навреме да избягва препятствията. Обективите ще помагат за изучаването на атмосферата и ще дават ценна информация на научните инструменти.

Предвижда се част от камерите да бъдат задействани още при спускането на роувъра на Червената планета, като то ще може да бъде проследено на живо.

Марсоходът на НАСА "Патфайндър", който започна работа през 1997 г., беше оборудван само с 5 камери. Оттогава фототехниката постигна огромен напредък. Камерите станаха по-компактни, използват по-малко енергия и са с много по-висока резолюция.

В марсианския роувър за мисията "Марс-2020", построен от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, са монтирани 23 камери. Едната от тях ще дава изображения от вътрешността на самия апарат. Тя ще изучава почвените проби, събрани от роувъра.

Перлата в короната на новия апарат ще са камерите Mastcam-Z, способни да създават триизмерни изображения, което ще помогне на учените да търсят потенциално интересни проби от почвата на големи разстояния.

Последвайте канала на

БТА
1907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини