Марк Жадул: Умният град е град за своите граждани, в който целта е щастието (видео)

  • 31 октомври 2017 13:42

  • 1515
  • 0
Марк Жадул: Умният град е град за своите граждани, в който целта е щастието (видео)
©

Марк Жадул - старши вицепрезидент и директор “Глобален стратегически маркетинг” за Nokia даде дефиниция на това какво е умен град и какво може един град да направи, за да се развива в тази посока. Това стана по време на събитието, организирано от Vivacom, - “Запознайте се с LoRa, влезте в бъдещето сега” .

Ако днес погледнем който и да е град по света ще видим, че те имат еднакви проблеми, които трябва да решават проблеми като демографията, като трафика, изброи той.

“33% от населението на София е над 55 години. Аз съм тук само от вчера, но вече забелязах, че имате проблеми с трафика”, заяви Марк Жадул.

По думите му обикновеният пътуващ прекарва много време пътувайки от и за работа. Той спомена също, че София е в топ 50 на градовете с частично замърсяване.

Предизивикателствата, пред които са изправени градовете, са комбинация от демография, урбанизацията и околната среда. Ако искаме да сложим нещата под общ знаменател можем да кажем, че градовете са изправени пред дигитална промяна. Умният град е град, способен да се изправи пред тези предизивкателства, да се адаптира и да се промени, да стане един по-лесен за живее град за своите обитатели и за посетителите си, каза Жадул.

Той даде примери как един град може да стане умен град.

"В Нокия бяхме изправени пред същите проблеми и затова потърсихме помощ в компания за изследвания, която направи проучване в 22 града. Изследването е от 80 страници, което има няколко важни заключения", обясни вицепрезидентът на Nokia.

Интересно нещо, което той подчерта, е че ако погледнем съвременния град има три различни пътя, по които един град може да стане умен град.

Нужно е глобална широколентова инфраструктура, като Wi Fi, Интернет, за да се развива един умен град. Технологиите са важни, но гродовете могат да бъдат умни, точно толкова, колкото умни са техните граждани. Градовете трябва да инвестират в образование, в нови апликации, които да са приложими, допълва Жадул.

Умният град е град за своите граждани, в който целта е щастието, заяви Марк Жадул.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1515 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини