Млечният път е дом на много повече планети от смятаното преди

  • 12 януари 2012 06:33

  • 3401
  • 3
Млечният път е дом на много повече планети от смятаното преди
©

Млечният път е дом на много повече планети от смятаното преди. Това увеличава вероятността на най-малко една от тях да може да се развива живот. Това предава АФП, позовавайки се на проучване.

Неотдавна астрономите пресмятаха, че броят на "екзопланетите" - планетите извън слънчевата ни система, е под 20, след което - стотици. Днес предполагаемият им брой е над 700.

Ново проучване обаче, публикувано в сп. "Нейчър", дава доказателства, че има повече планети, отколкото звезди в нашия собствения ни звезден "квартал".

"Мислехме, че Земята може да е уникална в галактиката ни", казва Даниел Кубас, професор в института на Астрофизиците в Париж, който е сред ръководителите на изследването.

"Сега изглежда, че има буквално милиарди планети с маси, подобни на Земята около орбитата на звездите в Млечния път", добавя той.

През последните две десетилетия доминираха два метода за "лов" на екзопланети, които са прекалено далечни, за да се засекат директно. Единият измерваше гравитационното привличане върху собствената звезда на планетата, а другият засичаше слабата светлина на звездата, докато обикалящата планета преминава пред нея. И двете техники са по-добри в откриването на планети, които са масивни по размер, близки до своите звезди.

Международен екип астрономи е използвал различен метод, наречен гравитационнолещен, който гледа как комбинираните гравитационни полета и звездата и самата планета действат като лещи, привличайки светлината на друга звезда отзад.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3401 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
petro

2012.02.07 | 17:19

3
Сега остава да доразвият и телепортацията и като нищо след 20–тина години ние да се окажем в ролята на извънземни на някоя друга планета .

2012.02.07 | 17:19

2
Накрая ще излезе, че хората вече са били на всички тези планети, опоскали са ги и са измрели и само някакви диви провинциалисти на Земята са оцелели и сега преоткриват топлата вода.
Ico

2012.02.07 | 17:18

1
Nai nakraq edna svqsna novina ne samo za 4algadjari da slu6ame.

Добави коментар

Водещи новини