Що е то електронен спорт?

Преди години електронният спорт представляваше група любители на видео игри, които се събираха по компютърни клубове, за да играят заедно.

Днес медии като ESPN и Turner включват турнири по електронни спортове в програмите си. Търговията на медийни права възлиза на 50 милиона долара за 2016 година с очакване за седемкратен растеж до близо 340 милиона долара през 2020 година.

Компании, спонсориращи спортисти, вече навлизат и като спонсори на е-Атлети, защото електронните спортове им дават директен достъп до любимото занимание на дигиталното поколение – видео игри. А то нараства главоломно с всяка следваща година. От 115 милиона зрители за 2015 година през 2016 числото се увеличава на 162 милиона.

Големите гейминг събития в днешно време не отстъпват по нищо от което и да е голямо музикално събитие от развлекателната индустрия.

Стартирайки в първите години от 21-ви век, турнирите се играеха в хотелски зали пред малка публика. В днешно време най-мащабните гейминг турнири конкурират всяко спортно събитие.

Билетите за League of Legends Championship в Staples Center през 2013г. и на 40-хилядния World Cup Stadium в Сеул през 2014 г. се продадоха за часове, а събитието привлече онлайн аудитория от 27 милиона - повече от най-популярния голф турнир в света - Masters.

Виж още: Кой е Гейб Нюъл - най-богатият човек в бизнеса с видео игрите?

Добър пример е последният турнир по DotA 2, чийто награден фонд надхвърли 20 милиона долара. Първенците от китайският отбор Wings Gaming си разделиха $9,139,002.00.

Освен атрактивни наградни фондове, е-Атлетите могат да се похвалят с условия като на класически спортисти – високи заплати, треньори, мениджъри, психолози, откупни клаузи и т.н.

Ако това изглежда като нещо, което се случва само в САЩ или Азия – грешите. Можем да вземем за пример Катовице. Миньорски град, малко по-малък от Варна. В него всяка година се събират хиляди геймъри от цял свят с една цел – да гледат електронни спортове на живо.

През 2016 година зала Сподек посрещна 113,000 фена, а над 34 милиона зрители са гледали мачовете на живо.

Има ли почва у нас?

В България мащабът е сравнително по-малък, но се увеличава през последните няколко години.

През 2016 година дори зала „Арена Армеец“ успя да се похвали с гейминг събитие – Game Evolution, което бе проведено с подкрепата на Столична Община и София - Европейска столица на спорта 2018, а гост на събитието бе и кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова.

Следващата спирка бе на фестивала е Панаирна Палата №2 в Пловдив на 17-ти и 18-ти юни, където родните ни е-Атлети се състезаваха за награден фонд от над 12,000 лв.

Коментари

  1. 2017.06.22 | 22:06
    Корекция: гейминг турнирите започват през 20-и век, а не през 21-и. Казвам го като човек, който лично е участвал в такива през далечните 90-те години на миналия век.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет