Умна тениска следи дишането

  • 22 май 2017 15:10

  • 1542
  • 0
Умна тениска следи дишането
© Булфото (архив)

Учени от университета Лавал в Квебек създадоха умна тениска, която следи в реално време темповете на дишането на човека, който я носи, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

За целта не се използват захванати за тялото жици, електроди или сензори, а антена, пришита към тениската в гръдната област. Антената е създадена от кухо оптично влакно, чиято вътрешна стена е обшита с тънък слой сребро.

"Антената приема и изпраща сигнали, създадени от респираторни движения. Данните могат да се изпратят до смартфона на потребителя или до намиращ се наблизо компютър", заяви проф. Юсеф Месадек от университета.

Тениската "функционира", когато носещият я вдишва въздух. Тогава умното оптично влакно регистрира увеличаването на обема на гръдния кош и нарасналото количество въздух в белите дробове.

"Тези промени модифицират някои от резонансните честоти. Ето защо не е нужно тениската да е изопната или да е свързана директно с кожата на човека. Осцилациите, до които се стига при всяко вдишване, са достатъчни, за да може оптичното влакно да почувства темповете на дишането", поясни проф. Месадек.

Оптичното влакно е покрито с полимер, който го защитава от заобикалящата го среда. Учените тествали трайността му, като няколко пъти изпрали тениската.

"След 20 изпирания доброто функциониране на антената не бе нарушено. Тениската е удобна за носене. Тестовете ни показаха, че събраните от нея данни са надеждни, независимо дали потребителят е легнал, седнал, стои прав или се движи", увери ученият.

Резултатите от изследването са публикувани в Sensors.

Последвайте канала на

Novini.bg
1542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини