Български и френски микробиолози работят в екип

  • 24 ноември 2011 16:53

  • 2107
  • 0
Български и френски микробиолози работят в екип
© Булфото

Български учени от Института по микробиология при БАН заедно с френски учени от Института "Пастьор" в Париж изследват бактериалните инфекции, които се пренасят от прелетните птици по т.нар. път Виа понтика - от Африка до крайбрежието на Черно море.

Това каза директорът на института акад. Ангел Гълъбов при посещението в института на посланика на Франция у нас Филип Отие.

Институтът по микробиология от седем години е асоцииран с Института "Пастьор" в Париж. В продължение на три години наши учени участваха в изследване за "екологията на птичите грипни вируси", разказа акад. Ангелов. Той добави, че то се е осъществило заедно с микробиолози от Франция, Камбоджа, Румъния, Китай. Участвали са също и няколко френски подразделения на Института "Пастьор" в
Западна Африка.

Целта на научното изследване е да се установи стабилността на птичите грипни вируси във водна среда и около птицевъдните ферми, обясни проф. Ангел Гълъбов. Изследвани бяха мигриращите птици при "техните спирки за почивка" край езерата - Шабленско, Дуранкулашко, Варненско и Атанасовско, допълни микробиологът.

Работим с учени от "Пастьор" и върху хепатитните вируси - В и С, които причиняват рак на черния дроб, както и по проект за автоимунните заболявания, съобщи акад. Гълъбов. Посланикът на Франция Филип Отие разгледа лабораториите на института.

Последвайте канала на

2107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини