Компютър рисува в стила на Рембранд

  • 08 април 2016 09:00

  • 2804
  • 0
Компютър рисува в стила на Рембранд
©

Екип от специалисти, работещи в партньорство с Microsoft, е произвел триизмерна картина в стила на нидерландския майстор Рембранд, пише "Фокус", цитирайки BBC News. Портретът е създаден, след като творбите на художника са анализирани от компютър.

Изследователите са направили софтуерен проект, доближаващ се възможно най-много до стила на Рембранд. След това проектът е бил отпечатан триизмерно, за да се пресъздаде и повърхността на маслена картина.

Компютри са анализирали информация от творби на майстора и са открили модели, характеризиращи работата му - как той би оформил очите в портрет на човек, например. След това са били разработени алгоритми за машинно учене, които да направят нов портрет, имитирайки стила на Рембранд. Компютърт е получил задача да направи портрет на мъж от кавказки тип на възраст между 30 и 40 години, с брада и мустаци, носещ черни дрехи с бяла яка и шапка.

“Целта ни беше да направим машина, която работи като Рембранд,” казва Емануел Флорес, технологичен директор на проекта. “Ще разберем по-добре какво прави един шедьовър шедьовър.” Той добавя обаче, че “не мисля, че можем да заместим Рембранд - Рембранд е уникален.” Двугодишният проект, наречен “Следващият Рембранд” (“The Next Rembrandt”) e съвместна инициатива на Microsoft, финансовата компания ING, Делфтския технологичен университет и два нидерландски музея.

Последвайте канала на

Novini.bg
2804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини