Смартфони ще предупреждават за земетресения

  • 16 февруари 2016 14:15

  • 1435
  • 0
Смартфони ще предупреждават за земетресения
©

Приложение може да позволи на смартфоните да станат детектори за земетресения. То ще следи трептенията на земната повърхност, носи името MyShake и е налично само за Android потребителите, пише dnes.bg.

Приложението ще свързва всички ползващи го в една предупредителна система за земетресения. Записвайки трусове, които могат да се класифицират като предвещаващи земетресение, то ще може да изпраща предупреждения до потребители в конкретно населено място.

Създателите на технологията, обявена от Университета в Калифорния, Бъркли, твърдят, че тя ще може да праща сигнали, без да ползва конкретни сеизмологични инструменти. Те уточняват, че MyShake може да изпраща предупреждения по-бързо и по-точно в райони със сеизмологична активност, както и да предостави животоспасяващо предупреждение в страни, които нямат сеизмични мрежи за ранни сигнали.

Алгоритъмът на MyShake ползва същата технология, на която геймърите разчитат за ориентация на позицията на телефона - акселерометър, който да измерва движения на устройството, причинени от трусове. Недостатъкът е, че ще може да засича само трусове над 5-а степен и в радиус от 10 километра.

Според създателите, ако 300 смартфона в радиус от 110 километра имат MyShake, те ще бъдат достатъчни, за да се дадат важни данни за едно земетресение като епицентър, магнитуд и време, в което ще започне. Предупреждението няма да дойде по-рано от няколко минути преди труса, но те все пак могат да бъдат достатъчни, за да се спасят човешки животи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини