Гъба от нанолистове попива петролни разливи

  • 03 декември 2015 20:50

  • 2477
  • 0
Гъба от нанолистове попива петролни разливи
© Getty Images

Пет години след разлива на милиони галони петрол в Мексиканския залив въпросите остават. Един от най-важните сред тях е какви биха били най-добрите методи за почистване на петрол, ако подобна екологична катастрофа ни сполети отново.

Изследователски екип в Австралия смята, че е намерил отговор. Учените разработват специален порест материал, който попива 33 пъти собственото си тегло в петрол и органични разтворители, пише "Фокус", цитирайки Gizmag.

Преди две години изследователите от австралийския Университет Дикин постигат частичен успех, разработвайки прах от боров нитрид, познат като “бял графит”, който е в състояние да абсорбира петрол. Това обаче не е достатъчно, тъй като прахът не може просто да се поръсва върху нефтените петна. Следващата цел на екипа е откриването на начини за интегриране на материала в гъба, която да попива нефта, отделяйки го от водата.
Учените разграждат праха от боров нитрид на нанолистове с дебелината на атом, които се състоят от миниатюрни люспи с размер само няколко нанометра.

В люспите има микроскопични кухини, благодарение на които площта на повърхността в един грам от материала се равнява на пет и половина тенис корта. “Порите в нанолистовете осигуряват повърхност, която абсорбира 33 пъти собственото си тегло под формата на петрол и органични разтворители,” казва д-р Вейвей Лей, ръководител на проекта.

Наред с това материалът е устойчив на горене и е подходящ за гъвкави и прозрачни електрически и топлоизолации. В момента екипът от Австралия търси партньори, за да започне тестове, насочени към разработване на ултралеки аерогелове и мембрани за почистване на нефтени разливи.

Последвайте канала на

Novini.bg
2477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини