Контролът върху смартфоните става все по - лесен

  • 02 ноември 2011 15:20

  • 1714
  • 0
Контролът върху смартфоните става все по - лесен
©

Първо бе натискането на копчета. След това дойде докосването на екрана, при което "усилието" да натиснем копчето ни бе спестено. Коя ще бъде следващата технология, която ще промени начина ни на общуване с машините? Преминаване към гласови команди или към жестови движения, на които смартфонът ви ще реагира?

Два южнокорейски производителя на потребителска електроника са заложили на втория вариант. Те са създали смартфон от висок клас, който може да бъде контролиран посредством едно махване на ръката във въздуха над екрана му. Създател на технологичното чудо е южнокорейският производител на мобилни телефони Pantech, който е използвал технология eyeSight Mobile Technologies.

Моделът Pantech Vega LTE ще бъде особено удобен в ситуации, в които ръцете на потребителя са на волана, покрити са с тесто (или друга лепкава субстанция) или са облечени с ръкавици, които изискват време да бъдат свалени.

Техническите параметри на телефона са впечатляващи. Той разполага с 4,5 инчов екран с резолюция 1280 x 800 пиксела, двуядрен процесор Qualcomm на 1.5 GHz, 1 GB RAM, осем мегаписелова камера от задната страна и 1,3 мегапикселова от предната, 16 GB вградена памет и батерия със заряд 1830 mAh.

Новото в случая е, че посредством жестове потребителят ще може да отговаря на обаждания или да разглежда снимките на фотогалерия. В ролята на сензор за жестовете влиза предната камера, която засича движението.

Софтуерът, който стои зад тази технологията на Pantech Vega LTE, е същият, с който геймърите контролират интерфейса на Xbox благодарение на Kinect.

Новата технология за дистанционен контрол чрез жестове обаче няма да остане монопол на смартфоните. През октомври китайският производител на потребителска електроника Hisense Group се обедини с eyeSight в създаването на "умен" Android, който също се управлява с жестове.

EyeSight възнамерява да представи официално новата си технология по време на Международното потребителско изложение в Лас Вегас през януари следващата година.

Очаква се Pantech Vega LTE да се появи на корейския пазар през този месец.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини