КЗП завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора

  • 15 септември 2014 14:24

  • 1923
  • 1
КЗП завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора
©

Комисията за защита на потребителите завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора за прекомерно високи неустойки при прекратяване на договори, съобщиха от институцията.

Уговорката предвижда клиентите да заплатят всички месечни такси до изтичане срока на договора, в случай на прекратяването му по тяхно желание, независимо по каква причина.

Така, например, когато потребителят пожелае да прекрати договора дори поради: лошо качество на услугите, неправилно или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, промяна на адреса за ползване на услугата и невъзможност от страна на телекома да я достави на новия адрес или при други, подобни на посочените дотук обективни обстоятелства, потребителят бива задължаван на базата на въпросната неравноправна клауза да заплати на оператора необосновано висока неустойка.

Така уговорената неустойка, включена в договорите на телекомите, е изцяло санкционна и излиза извън предвидените по закон присъщите функции на неустойката – обезпечителна, обезщетителна и санкционна, които трябва да са налице едновременно.

КЗП изпрати писма до трите мобилни оператора, с които им представи направените бележки и им даде препоръки за коригиране на цитираните неравноправни клаузи в определени срокове. Телекомите не се съобразиха с препоръките, поради което КЗП завежда колективни искове срещу тях за прогласяване на въпросните клаузи за нищожни, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

1923 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.19 | 18:15

1
BRAWO!!!

Добави коментар

Водещи новини