Как да контролираме това, което ни се показва във Facebook?

  • 03 юли 2014 13:06

  • 1832
  • 1
Как да контролираме това, което ни се показва във Facebook?
©

Обявените наскоро резултати от проведено тайно проучване на Facebook сред потребители на социалната мрежа относно техните емоционални нагласи разбуни духовете и предизвика дебати за това дали компанията не е отишла прекалено далеч с промените в така наречения нюсфийд (Новини) в техните профили, пише WSJ.

Всъщност Facebook използва алгоритми, за да събира и показва на хората постове още от първите дни на нюсфийда, който бе въведен през 2006 г. От Facebook твърдят, че се опитват да ни показват нещата, които са най-уместни и че без намеса от тяхна страна, постоянното обновяване на нюсфийда би ни дошло в повече. Всеки път, когато някой влезе в профила си във Facebook, от компанията твърдят, че би видял средно по 1 500 поста. Нюсфийдът показва около 300.

Почти от самото начало на Facebook им се налага да разясняват объркването за това на какъв принцип действа нюсфийдът. Години по-късно хората все още са озадачени.

Какво контролира нюсфийда

Според Facebook публикуваните в социалната мрежа неща се класират въз основа на около 100 000 фактора. От компанията не разкриват цялата тайна формула, но започнаха да хвърлят известна светлина върху някои от най-важните фактори. Кой, Кога и Къде: От Facebook вземат предвид това кой пуска дадения пост, дали това е снимка, видео или текст. В нюсфийда си виждате повече постове от хора, с които общувате по-често. Ако кликате често на постовете на някого, вероятно виждате повече от съдържанието, което той/тя публикува. Ако играете игри във Facebook, вероятността да виждате постове от хора, които също играят игри, е по-голяма.

Обща популярност: Това колко популярен е един пост, изчислено според броя на коментарите, споделянията и “харесванията”, е от значение. Постове, които други хора определят като обидни или крият нарочно, за да не им се показват, също е малко вероятно да се покажат във вашия фийд. (В горния десен край на всеки пост има бутон, който ви позволява да го скриете.)

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1832 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.07 | 17:45

1
Проблема е,че всяка нова програма и новост,трябва да се разучава,а на никой не му се губи време да се занимава с глупостите и сложностите на хилядите програми,така че,да си го духат самостоятелно.Човек,изчита текстове за по едно висше обр-е на тези програми,gubivreme.

Добави коментар

Водещи новини