Завърши изграждането на най-големия соларен парк в света

  • 30 април 2014 14:34

  • 2952
  • 0
Завърши изграждането на най-големия соларен парк в света
©

Компаниите NRG Energy и MidAmerican Solar обявиха, че са завършили изграждането на най-големия функциониращ соларен парк в света, разположен на 2400 акра, в близост до Феникс в американския щат Аризона, пише Gigaom.

Съоръжението работи от края на миналата година, но сега двете фирми съобщават за официалното приключване на строителните работи, предаде Фокус. Паркът има капацитета да произвежда 290 мегавата електроенергия, която е достатъчна за захранването на 230 000 домакинства при пиково потребление.

Калифорнийска комунална компания изкупува произведеното електричество в рамките на 25-годишен договор. Соларният парк е изграден със заем в размер на 967 милиона долара от Департамента по енергетика на САЩ, допълващ инвестициите на NRG Energy и MidAmerican Solar.

Съоръжението доказва, че слъчевите панели могат да допринасят със значително количество енергия, когато са построени на подходящо място. Цената на соларните панели е на едно от най-ниските си нива. Средната цена на системите за слънчева енергия е паднала с 15 процента през 2013 година. През последните 18 месеца в САЩ са инсталирани повече соларни панели, отколкото за предходните 30 години, като почти една трета от новото електричество в Съединените щати през миналата година е генерирано от слънцето.

Борислава Борисова
2952 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини